Відкриття ринку ЄС активізувало українську молочну галузь

12 листопада 2022, 08:00 2898

Виробництво молочних продуктів в Україні продовжує задовольняти внутрішній попит і залишає місце для зовнішньої торгівлі, попри зменшення поголів’я.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Так, сумарно за жовтень було експортовано 9 тис. т молочної продукції, що на 70% більше, ніж торік. Найбільше змінились обсяги постачання сирів усіх видів — експортовано 1,3 тис. т, що в 2,9 раза більше, ніж минулого року. Постачання відбувались до Польщі, Казахстану, Молдови.

За жовтень було експортовано:

  • молоко та вершки, незгущені — 2,6 тис. т, зростання в 2 рази (жовтень 2022/2021);
  • молоко та вершки, згущені — 2,91 тис. т, +92%;
  • маслянка, коагульовані молоко та вершки, йогурт, кефір — 234 т, за місяць -28%;
  • молочна сироватка — 989 тис. т, -10%;
  • масло вершкове — 1,7 тис. т, +60%.

«Водночас імпорт стабільно тримається на низькому рівні й у жовтні склав 4,4 тис. т, що на 58% нижче, ніж в жовтні 2021 р. Скорочення відбулося за всіма категоріями, оскільки потреб на збільшення імпорту наразі немає», — зазначають в асоціації.

За словами аналітика УКАБ Максима Гопки, створення нових можливостей постачання українських молочних продуктів до Європу, а також висока ціна в ЄС на сире молоко дозволили активізуватися галузі та знайти нові ринки збуту. На європейському ринку ціна за 10 місяців зросла на 32% і в середньому становила 55,20 €/100 кг. Наразі темпи зростання щомісячної ціни сповільнюються, що підтверджується Індексом цін ФАО. Це зумовлено такими факторами: обсяги пропозицій на ринках майже стабілізувались; світовий попит на молочну продукцію продовжує скорочуватись.

«У жовтні навіть зафіксовано зниження світових цін на всі види молочної продукції. Таке падіння можна пояснити меншими, ніж передбачалося, обсягами закупівель з боку Китаю, та млявим попитом за спотовими контрактами, оскільки більшість країн-імпортерів повністю задовольнили свої поточні потреби. Крім того, дається взнаки і вплив просідання євро щодо долара США. Одним із факторів, що визначають падіння світових цін на молочну продукцію, є також невизначеність на ринках щодо спрямування динаміки попиту на цю продукцію», — зазначає експерт.