У Житомирі почнуть вирощувати австралійських раків

09 лютого 2020, 08:00 4751

Міні-акваферму із вирощування австралійського червонопалого рака планують збудувати в Житомирі до літа 2020 р.

Підприємство организовують за ініціативи міжнародної агенції Goodwill за безпосередньої участі інвесторів Данії та житомирської ГО «Атошник», пише «Житомир online».

Як зазначається, кілограм таких раків коштує не менше 500-700 грн. При цьому м'ясо австралійського рака смачніше у порівнянні з українськими річковими «родичами».

До того ж, австралійський рак має на 30% більше м'ясних ділянок, аніж річковий рак із українських водойм. Якщо річковий рак виростає за 3-5 років, то «австралієць» за перші шість місяців свого життя важить 60 г (річковий рак досягає такої ваги на 3-му році життя).

Якщо річковий рак дає потомство раз на рік (до сотні мальків), то червонопалі раки можуть давати потомство до трьох разів на рік, причому за раз народжується до тисячі мальків.

Вирощувати австралійських червонопалих раків в Україні можна в два етапи: взимку — у штучному аквасередовищі, а влітку випускати у відкриті водойми, щоб вони там дозріли.

Уточнюється, що агенція Goodwill координуватиме весь процес реалізації проєкту з вирощування австралійських раків у Житомирі, а представники ГО «Атошник» відповідатимуть за будівництво акваферми та бізнес-складову проєкту.