Українські кури отримають європейські стандарти благополуччя до 2026 року

18 червня 2019, 12:57 2222

Міністерство аграрної політики та продовольства в рамках Всеохоплюючої стратегії імплементації законодавства у сфері санітарних та фітосанітарних заходів (СФЗ) підготувало проект наказу «Про затвердження вимог благополуччя при використанні тварин у сільському господарстві», який буде запроваджувати мінімальні стандарти благополуччя  курей-несучок та курей, що утримуються для виробництва м'яса.

Про це йдеться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів.

Як зазначається, підписавши з Євросоюзом угоду про асоціацію, Україна взяла на себе ряд зобов«язань щодо наближення вітчизняного законодавства до норм ЄС. Відповідно до стратегії імплементації до кінця 2021 року Україна має адаптувати в національне законодавство понад 250 актів ЄС за такими напрямками як державний контроль у безпечність харчових продуктів та кормів, здоров«я і благополуччя тварин, здоров«я рослин.

За словами голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, імплементація вимог в частині забезпечення благополуччя тварин — є найбільш дискусійним і неоднозначним для нашого суспільства. При цьому для європейських колег питання здоров«я і благополуччя тварин — це одне з пріоритетних питань, яке вони піднімають під час переговорів.

«Передбачається, що в контексті запровадження мінімальних стандартів благополуччя в частині утримання курей в клітках для птахівників буде передбачений перехідний період — до 2026 року. В інтересах птахівників над цими питаннями треба починати працювати уже зараз, щоб грамотно вибудувати політику розвитку своїх компаній та увійти в 2026 рік без іміджевих втрат», — наголосив Володимир Лапа.

Він додав, що своєчасно проведена домашня робота дозволить суб»єктам господарювання не лише якісно підготуватися до проведення заходів державного контролю, але й забезпечити розширення ринків збуту своєї продукції.