Україна експортувала свинини на $4,5 млн

07 липня 2021, 16:00 2546

Експорт свинини у першому півріччі 2021 р. збільшився на 61%. Протягом січня-червня Україна поставила на зовнішні ринки 2,25 тис. т свинини, що на 0,85 тис. т більше, ніж за відповідний період минулого року.

Про це повідомляють в аналітичному відділі асоціації «Свинарі України» з посиланням на bi.customs.gov.ua.

Відмічається, що надходження валютної виручки від таких операцій зросло майже на $1 млн — до $4,5 млн.

Аналітики зазначають, що основну частку експорту свинини, як і торік, забезпечили поставки мороженої свинячої грудинки та її відрубів: «Хоча обсяги відвантажень збереглися на рівні аналогічного періоду минулого року, частка цієї товарної категорії цьогоріч понизилася до 45% проти 70% у січні-червні 2021-го. При цьому обсяги експорту другої за популярністю торік експортної позиції — морожених лопаток та їх відрубів — зросли у півтора рази (до 350 т), що дозволило категорії зберегти свою частку на рівні 16%. Проте активна торгівля іншою мороженою обваленою свининою, на яку припадає 23% зовнішніх поставок цього виду м’яса, посунула морожені лопаткові частини на третій щабель у переліку основних експортних позицій цьогоріч».

Окрім збільшення обсягів зовнішніх поставок та урізноманітнення їх товарної структури, трохи розширилася і географія торгівлі.

«Найвагомішим ринком збуту залишається ОАЕ, куди спрямували 40% експортованої свинини. Крім цього, дещо активнішими (+35% до обсягів першої половини 2020-го) були поставки свинини до Гонконгу, майже утричі зросли поставки до Анголи (до 135 т, або 6% експортованих обсягів), відновилися поставки до Грузії (9% відповідно)», — коментують в АСУ.