Топ-5 регіонів України за промисловим поголів'ям свиней

29 березня 2021, 13:45 4124

Поголів'я свиней в Україні станом на 1 березня 2021 р. склало 5,85 млн голів, що на 2,7% більше порівняно до минулого року.

Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» з посиланням на дані Держстату.

Як зазначається, зростання відбулося за рахунок збільшення поголів'я в сільськогосподарських підприємствах, які утримують 63% всього поголів'я. Натомість, у господарствах населення продовжується спад — мінус 7% за рік, в першу чергу через неефективність такої форми виробництва.

«Наразі на свинокомплексах налічується 3,68 млн голів, а це на 9,6% більше, ніж торік», — констатують експерти. 

Області з найбільшим поголів'ям в сільгосппідприємствах:

- Київська — 484,9 тис. голів;

- Донецька — 448,5 тис. голів;

- Полтавська — 278,8 тис. голів;

- Дніпропетровська — 264,5 тис. голів;

- Львівська — 243,8 тис. голів.

Порівнюючи аналогічний місяць минулого року, деякі області показали стрімкий ріст поголів'я. Полтавська — +42%, Тернопільська — +56%, Львівська — +24%.

«Незважаючи на складну ситуацію зі зростанням вартості кормів, на промислових свинокомплексах поступово йде нарощення поголів'я. Таке зростання заміщує спад поголів'я у господарствах населення і дозволяє до певної міри стримувати імпорт свинини. Подальший розвиток ефективного промислового свинарства є єдиним шляхом для України в розрізі забезпечення власного споживання та виходу на експортні ринки», — пояснює генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.