Прогноз: Україна вийде на рекорд в експорті яєць

14 листопада 2018, 12:26 2227

Українські підприємства за 9 місяців поточного року експортували 1,25 млрд шт яєць. Це на 18% більше ніж в минулому році. В цьому році очікується новий рекорд — біля 2 млрд штук.

Про це заявив генеральний директор асоціації Союзу птахівників України Сергій Карпенко, передає «24 канал».

Серед основних покупців: Об'єднані Арабські Емірати, Катар, Ірак, країни Європи. Попит є, і підприємці сподіваються, що продажі будуть ще вищими.

При цьому відмічається, що поставки яєць в ЄС за угодою про асоціацію не закрили квоти. При можливості без мита продавати 50 млн шт експортовано лише 38 млн шт. Причина в тому, що лише 5% українських підприємств обладнані за стандартами ЕС.

«Якщо ми ставимо таке обладнання, то ми повинні розуміти, що зразу ріст собівартості продукції, за європейськими даними, на 20% вартість збільшується. В умовах, коли в Україні купівельна спроможність низька, внутрішній попит теж постійно падає. Якщо відпускна ціна зараз в межах 20 грн, то звичайно, що вона стане в межах 24-25 грн. Для кінцевого споживача вона взагалі буде більше 30 грн», — наголосив Сергій Карпенко.

Підприємці кажуть, що могли б експортувати більше, навіть не враховуючи європейські країни, якби держава допомагала, зокрема, в узгодженні документів між країнами, які готові з торгувати з Україною.