Поголів'я овець в Україні скоротилося в 9 разів

01 липня 2019, 18:04 4596

З переходом на ринкові умови в АПК поголів'я овець скоротилося у 9 разів. Колись великотоварна галузь перетворилася на дрібнотоварну и налічує 1,1 млн голів.

У господарствах з поголів'ям більш як 500 голів нині утримується їх 172,5 тис. Про це пише газета Голос України.

Передусім за роки незалежності знизились ціни на вовну, а ткацький комбінат у Чернігівській області припинив приймати цю сировину. Вести рентабельно вівчарство можна було б і за рахунок покращення годівлі молодняка на м'ясо. Тут посприяли би бюджетні дотації на корми.

Розвиток вівчарства стримує і віддаленість гірських пасовищ від населених пунктів, незадовільні умови праці вівчарів упродовж періоду їх перебування на полонинах, труднощі з використанням техніки для доставки виробленої продукції до місця реалізації.

За збереження молодняка фізичним особам на Закарпатті до 2015-го виплачувалось до 100 грн за голову. Відтак у наступні роки бюджет припинив цю допомогу. Але в головному кошторисі області на 2019 рік передбачено цій галузі всього 500 тисяч грн юридичним особам, які утримують овець.

Щоб привернути увагу до розвитку вівчарства, загалом до піднесення галузі, регіональні організації Аграрного союзу України звернулися до Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна», до якої входять Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області.