Пасічники втрачають до 120 млн грн через обробку полів хімікатами

18 липня 2018, 12:11 3882

В Україні у цьому році через застосування неякісних хімікатів для оброблення рослин, за попередніми підрахунками, загинуло 35-40 тисяч бджолосімей, таким чином фінансові втрати пасічників щонайменше сягають 100 — 120 млн грн.

Про це повідомила виконавчий директор Спілки пасічників України Тетяна Сушко, передає Agronews.

«На сьогодні за приблизними підрахунками, зробленими на основі звернень пасічників, загинуло близько 35-40 тисяч бджолосімей. Одна бджолосім'я (займає один вулик — ред.) коштує від 2,5 до 3 тис. грн, помножте на загальну кількість бджолосімей, які вже загинули, і ви отримаєте цифру втрат» — повідомила Сушко.

За її словами, на цей час отруєння бджіл не припинилися. В основному вони відбуваються в результаті оброблення неякісними хімічними препаратами соняшнику і кукурудзи, які зараз проходять період цвітіння. Сушко додала, що більшість агровиробників як і раніше «не чують бджолярів» і не дотримуються вимог обробітку полів засобами для захисту рослин.

Виконавчий директор спілки відзначила, що на сьогодні залишаються не підрахованими втрати, які понесли пасічники в результаті втрати збору меду і воску у цьому році.