Названо чинники, які скорочують виробництво молока в Україні

20 жовтня 2020, 12:26 1958

Виробництво молока в господарствах усіх категорій у січні-вересні 2020 р. скоротилося на 4%.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації виробників молока з посиланням на дані Держстату.

Так, загальний обсяг виробленого молока у січні-вересні склав 7,3 млн т, що на 0,2 млн т менше, ніж за відповідний період минулого року

«Серед чинників, які прямо або опосередковано вплинули на виробництво молока протягом трьох кварталів 2020 р., варто виділити аномальну спеку, зниження споживання молочних продуктів на фоні стриманих витрат під час Covid-19, передвиборчі перегони», — пояснюють експерти.

Промислове виробництво молока залишилось на сталому рівні: 2,097 млн т. Найбільший приріст продемонструвала Тернопільська область — 77,4 тис. т (+17,5%). Також нарощували обсяги Волинь (73,4 тис. т; +5,9%), Черкащина (231,1 тис. т.; +5,3%) та Київщина (169,2 тис. т; +3,9%).

На 5,5% скоротилося виробництво в господарствах населення. Всього за період було вироблено 5,2 млн т. Лише в Луганській (70,8 тис. т; +3,1%) та Хмельницькій областях (369,9 тис. т; +0,4%) виробництво зросло, решта — зменшили надої.

«Виробництво в промисловому секторі було помірним, незважаючи на зростання цін на молоко в більшій частині періоду. Причиною є втрата частини кормів через аномальну спеку. Ріст цін на кормовий комплекс буде продовжуватись, адже трейдерам потрібно виконувати укладені контракти. Зокрема, ціни на олійні та зернові уже зростають космічними темпами, що напряму відображається на собівартості виробництва молока.

Крім того, більшість виробників були обережними у розширенні бізнесу, як це традиційно буває перед виборами. Адже від того, як буде налаштована нова влада до тваринників, буде залежати подальший розвиток сектору», — пояснили в асоціації.