Думка: Нові стандарти прийомки молока працювати не будуть

02 квітня 2018, 11:56 4728

Нові стандарти  ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови», якими у населення не будет прийматися молоко для харчової промисловості введуть, однак працювати не будуть.

Про це заявив голова ради директорів «Спілки молочних підприємств» України Вадим Чагаровський в інтерв'ю «Главкому».

«Я стверджую, що його (новий стандарт — ред.) введуть, але він працювати не буде. В Україні дефіцит молочної сировини, і через це у нас виникає таке явище як сезонність. Взимку виробляється молока менше ніж влітку», — зазначив експерт.

Він пояснив, що з листопада по квітень корови утримуються у хліві — для худоби це великий стрес, через це вона дає менше молока.

«Півроку треба годувати корову кормами, які складно заготовляти. Вона не доїдає і дає менше молока. Тому його взимку селяни здають значно менше», — сказав Чагаровський.

На його думку, у період, коли є дефіцит молочної сировини, ніколи не буде працювати заборона на прийом молока другого сорту якості.

«Як буде прийматися молоко? Будуть здавати на переробні підприємства другий сорт і писати «перший». І на цьому все закінчиться, розумієте? Треба мінімум удвічі підняти виробництво індустріального молока, щоб диктувати про нові стандарти», — вважає Чагаровський.

Він також зазначив, що нинішня статистика щодо виробництва молока не відповідає дійсності.

«Ми з вами чуємо, що в нас зараз виробляється 10,3 млн т. Можна вірити даним щодо виробництва так званого індустріального молока. А от на молоці, яке виробляється  населенням, йде маніпуляція цифрами. На мою думку, 7-7,5 млн тонн молока — ось реальні цифри», — додав Чагаровський.


Для довідки: в липні 2018 року починає діяти новий стандарт ДСТУ 3662 до: 2015 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови», згідно з яким використання молока другого сорту для технологічних процесів виробництва харчових продуктів після дворічного перехідного періоду буде обмежено, однак дозволено у виробництві нехарчових продуктів, наприклад, кормів для тварин або казеїну.