Думка: Демонополізація спиртової галузі вигідна виробникам свинини

14 липня 2020, 16:24 2532

Демонополізація спиртової галузі вигідна свинарям, адже з її розвитком, зі зростанням виробництва спирту та біоетанолу збільшаться й обсяги спиртової барди.

Таку думку висловив керівник Асоціації «М’ясної галузі» та Центру підвищення ефективності в тваринництві Микола Бабенко, повідомляє LandLord

«Це справді гарні новини і для м’ясної галузі, ще на крок наближення до появи в Україні свинокомплексів на відходах із найнижчою в світі собівартістю живих свиней — 15 грн/кг», – зазначає Микола Бабенко.

За його словами, цю сировину активно купуватимуть і використовуватимуть виробники свинини, що сприятиме досягненню основної мети програми: забезпечити населення України доступним м’ясом, зменшити собівартість товарних свиней в нашій країні до 15 грн/кг — найнижчого у світі рівня, розкрити експортний потенціал України», — зазначає Микола Бабенко.

Мова йде про те, що є можливість зменшити собівартість вирощування свиней до 25 грн/кг на сухих кормах і до 15 грн/кг — на рідких, із використанням у годівлі відходів харчової промисловості, зокрема, спиртової барди як побічного продукту виробництва біоетанолу чи спирту. Дешева спиртова барда слугуватиме достойною альтернативою застосуванню дорогих зернових у годівлі свиней. Інакше кажучи, в такий спосіб можливо отримати подвійну додану вартість від використання зернових. Така технологія уможливлює відчутне (вдвічі) зменшення витрат на корми у структурі собівартості вирощування свиней, зберігаючи при цьому їхню продуктивність на належному рівні.


Для довідки: приєднатися до програми «Нове свинарство 2025» можна за посиланням