Експерти розповіли, як виростити здорову корову

28 березня 2017, 12:09 1890

Спеціальні програми вирощування молодняку у господарствах дозволяють знизити собівартість приросту ваги на 15-50% та знизити проблеми з травленням у тварин.

Про це в рамках другого модуля Агрошколи «Управління молочним бізнесом на тему вирощування молодняку» розповів кандидат ветеринарних наук, спеціаліст з технічного супроводу ВРХ компанії «Трау Нутришин» Олексій Іванніков, повідомляє «Український клуб аграрного бізнесу».

Зокрема, експерт звернув увагу на важливість правильного утримання телят від 0 до 2 місяців. «Якщо ми в цей період не надати достатньо уваги теляті, це призведе до довгих строків осіменіння та в результаті обернеться втратою чверті усього молока», — говорить Олексій Іванніков.

За його словами, розвиток шлунково-кишкового тракту у теляти впливає на його подальшу продуктивність.

«У ВРХ 90% хвороб у корів залежить від розбалансованої роботи рубця. Поступово, основним джерелом поживних елементів для тварини стає рубець. Для його нормального розвитку необхідні три види кормів: вода, грубі корми та стартер для телят», — пояснює експерт.

Серед заходів, які необхідно здійснити протягом перших двох місяців після народження, він назвав раннє привчання телят до споживання сухого комбікорму, з 3-4-го дня життя — обмежена схема випоювання телят молоком — всього 200-250 літрів, привчання до споживання силосів і сінажів — з 9 тижневого віку.

Зі свого боку ветеринарний лікар компанії «Зоетіс» Руслан Полонський додав, що виростити здоровий молодняк треба дотримуватися технології утримання, годівлі, випоювання, забезпечувати необхідний мікроклімат та ветеринарний догляд.

«Захворювання, які вражають і репродуктивну, і респіраторну системи є загальними інфекційними хворобами, такі як парагрип 3, лептоспіроз, вірусна діарея, вірусна сентиціальна хвороба. Ці захворювання негативно позначаться на ефективності корови. Для того, щоб не допустити їх поширення, не треба надіятися лише на вакцину, необхідно спершу правильно організувати господарство», — вважає він.