Експерти: Для нормального харчування українців поголів'я свиней треба подвоїти

01 вересня 2019, 08:00 1706

Норма споживання свинини, згідно з рекомендаціями медиків,  становить близько 30 кг на рік. Натомість, нині українці їдять вдвічі менше.

Про це повідомляє Асоціація свинарів України.

Згідно з рекомендаціями щодо здорового харчування дорослих МОЗ України (від 8 грудня 2017 р., на основі рекомендацій щодо профілактики раку WorldCancerRecearchFund), свинина кваліфікується як «нездорове» м’ясо та програє курятині.

«М’ясо є смачним харчовим продуктом зі збалансованим складом незамінних амінокислот. Водночас, доцільно обмежити споживання свинини, яловичини та баранини менше 500 г на тиждень, при цьому слід споживати якомога менше оброблених м’ясних продуктів (ковбаси, сосисок, паштетів, напівфабрикатів тощо). М’ясо птиці, не поступаючись за харчовою цінністю іншим видам м’яса, не спричинює при регулярному споживанні збільшення ризику раку кишечника. Тому таке м’ясо є більш здоровим вибором, якщо людина споживає страви з м’яса», — йдеться у документі.

Як зазначають в асоціації, 500 г приготованого м’яса — це 700-750 г сирого на тиждень. На рік (помножити на 52 тижні) — 39 кг червоного м’яса (свинина + яловичина). Споживання яловичини в Україні складає близько 1/3 споживання свинини. Тобто близько 30 кг — ніша свинини.

«Нині споживання свинини сягає 15 кг. Ще додатково 35% (близько 5,5 кг) — м’ясні/ковбасні вироби, сало, печінка і субпродукти. Разом — 20-21 кг. Щоб Українці споживали 30 кг свинини і 10,5 кг продукції з неї (виходячи з усередненої частки м’ясопродуктів зі свинини у структурі споживання), поголів’я має сягати понад 12 млн голів (без урахування імпортно-експортних операцій, лише для забезпечення внутрішніх потреб)», - пояснили в асоціації.


Для довідки: станом на 1 травня в Україні поголів’я свиней становить 6,1 млн гол.