Эксперт: Ціна меду не покриває витрат пасічників

09 жовтня 2020, 09:16 2957

Ціна 120-140 грн/л меду навіть не покриває витрат пасічника, отже продавати за такі гроші натуральний продукт невигідно.

Так вважає власник сімейної пасіки, бджоляр Мар'ян Дитюк, який тримає 240 бджолиних сімей, пише DailyLviv.

Він зазначив, що у сусідній Польщі мед — утричі дорожчий і такою має бути його ціна в Україні.

«Добрий, чистий мед — це чималі витрати, адже бджоли потребують належного догляду. У нашому господарстві ми виготовляємо тільки натуральний, екологічно-чистий мед. Але я бачу на ринку понад 50% фальсифікату. І низька ціна повинна насторожити покупця, — пояснив він.

Ціну меду можна здешевити, якщо держава дотуватиме цю галузь, каже фермер.  Але нині держава відшкодовує дрібному фермеру-бджоляру 200 грн за одну бджолину сім'ю. Цього недостатньо для розвитку галузі.

«Якщо держава компенсуватиме фермеру витрати на обладнання для бджолярства, принаймні 70% від його вартості, це виведе пасічну галузь на якісно новий рівень. Із такими ресурсами ми би навіть могли конкурувати на міжнародному ринку. У часи епідемії це дуже важливо, адже на пасіках, крім меду, роблять пергу, маточне молочко, прополіс. Ці продукти зміцнюють імунітет і допомагають долати недугу, на них є попит.

Наша пасіка продавала мед в Австрію, де споживач вельми прискіпливий. Вони зробили ретельну експертизу, наш продукт їм сподобався. Але біда, що більшість бджолярів прямого виходу на ринок не мають. Нині український мед у Європу продають посередники, його кількість невелика. Але при правильному господарюванні й вкладенні коштів цей сектор міг би давати дуже добрий прибуток до бюджету», — сказав Мар'ян Дитюк.

Пасічник також наголосив, що оскільки бджоли є важливою частиною екосистеми, то пасіки важливі для розвитку садівництва і польових культур. На його думку, Львівщині потрібна комплексна аграрна програма щодо підтримки цих галузей.