Експерт: На Півдні України буде новий виток скорочення поголів'я ВРХ

05 листопада 2020, 14:17 1915

Одеська область увійшла до ТОП-3 регіонів, в яких з початку року найбільше вирізали поголів«я великої рогатої худоби (-17,3%).

Про це йдеться у повідомленні Асоціації виробників молока.

«Кліматичні зміни вдарили по тваринництву. До кінця року саме південні регіони продемонструють новий виток скорочення поголів'я, тому що внаслідок аномальної засухи вони не змогли заготовити достатньої кількості кормів. Підприємствам доведеться проводити серйозні вибраковки по продуктивності, або навіть позбуватися бізнесу через неможливість функціонування в сучасних умовах підтримки, які їм запропонували», — зазначила віцепрезидент Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк.

Зупинити скорочення поголів'я та дефіцит молока-сировини можливо за рахунок довгострокової стратегії державної підтримки та законодавчими інструментами.

«Провідні молочні країни світу, серед яких наші найближчі сусіди і конкуренти, саме за рахунок зниження ставки ПДВ, передовсім на «молочку», підтримують купівельну спроможність та доступ свого населення до соціально значущих продуктів: у Німеччині ПДВ на молочні продукти складає 7%, у Франції — 5,5%, у Польщі — 5%, навіть у Білорусі та РФ — 10%». — говорить Лавренюк.

Асоціація виробників молока підтримує прийняття законопроєкту №3656. До розгляду документа у другому читанні внесена правка, яка передбачає зниження ставки ПДВ з 20% до 14% на молоко та молочну продукцію.

«Ця законодавча ініціатива однозначно стане стимулом для покращення купівельної спроможності та якості харчування наших громадян. А в перспективі сприятиме підвищенню попиту на молочну продукцію і молоко-сировину,  та, зрештою, стимулюватиме розвиток молочного скотарства», — підсумувала вона.