ЄБА: Україна може залишитись без курятини

09 березня 2021, 15:55 3231

Міністерство охорони здоров'я 17 лютого 2021 р. опублікувало наказ щодо внесення змін до максимальних рівнів залишків діючих речовин ветеринарних препаратів у харчових продуктах тваринного походження.

Про це йдеться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Як зазначається, документом пропонується приведення у відповідність показників безпечності м'яса птиці до європейських норм. В першу чергу це пов'язано зі зміною законодавства про безпечність та гігієну кормів. Проєкт стосується дозволу на використання лікувальних кормових добавок для профілактики кокцидіозу — хвороби, яка без профілактики призводить до загибелі 80-90% всього молодняка птиці.

За інформацією компанії, проєкт наказу вже погоджений Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а також Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Водночас, як стало відомо, Державна регуляторна служба, завданням якої є реалізація державної регуляторної політики, політики з питань нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності готує проєкт відмови щодо даного наказу.

«Однак, непогодження даного нормативного акту призведе до, фактично, заборони реалізації м'яса птиці як на території України, так і за її межами. Адже продукція харчування, котра заборонена до споживання всередині країни, заборонена і до експорту», — пояснюють в ЄБА.

Європейська Бізнес Асоціація надіслала листа до Міністерства охорони здоров'я та Державної регуляторної служби з проханням підтримати запропоновані зміни та не допустити заборони використання кормових добавок для відгодівлі птиці в Україні.

«Зазначимо, що м'ясо птиці є одним з найбільш доступних видів м'яса та належить до соціальних продуктів. Так, в Україні за офіційними даними Держстату в 2019 році споживали 53,6 кг м'яса на 1 особу, з яких м'ясо птиці складало 26 кг, або 49%. Водночас дані кормові добавки не є шкідливими для людини (в тому числі, і використовуються в європейських країнах), проте дуже важливі для вирощування птиці, і їх використовують протягом усього циклу її життя — до 2-3 днів перед забоєм», — пояснюють експерти.

Проте, як попереджають у ЄБА, дана ситуація може призвести до втрати поголів'я птиці, що, в свою чергу, може призвести до різкого та неконтрольованого підвищення цін на цю категорію продуктів.