Прибутковість молока за місяць впала на 15%

07 травня 2020, 09:46 1994

Індекс умовної прибутковості виробництва молока України (УМІ) у квітні 2020 р. обвалився на 14,7%.

Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, востаннє настільки різке зниження прибутковості виробництва молока протягом одного місяця відмічалося в квітні 2014 року. Тоді індекс впав ще більше — на 26,2%.

«Ми бачимо зараз дуже схожий сценарій на 2014 рік, коли відбувалося зростання вартості концентрованих кормів, при послабленні цін на молоко. Відповідно в квітні 2020 р. ситуація була аналогічною — як і тоді, ключову роль в зниженні виробництва молока, відіграло зростання вартості кормових компонентів. І це, до речі, виробники відчувають, як правило, не відразу», — пояснює експерт.

Також вперше з лютого 2019 року, УМІ був нижчий, за попередній рік. Зниження до попереднього року склало 8,4%. При цьому прибутковість виробництва молока залишилась вищою на 8,5%, ніж середній для квітня показник протягом останніх 6 років.

«Крім того, якщо брати з початку 2020 року, то кумулятивний показник УМІ був і далі найвищим для останніх 6 років», — додав Ярмак.

Він також додав, що зараз негативні очікування молочного бізнесу дещо змінились.

«Всі є зачарованими мільярдами підтримки, які виділяють різні країни, закуповуючи продукти в різні резерви та фонди та створюючи стимули для зниження виробництва молока. Але не варто забувати, що ці продукти також потрібно буде спожити, тому, суттєво і принципово нічого не змінюється — просто неминуче падіння ринку молочних продуктів розтягується в часі. Особливо це стосується молочних жирів та продуктів з високим вмістом жиру», — вважає експерт.

В той же час по Україні все може бути не так вже й погано, говорить Ярмак, враховуючи низьку залежність від експорту та відносно невисокий імпорт.

«Але багато буде залежати від курсу гривні. В принципі, якщо навіть прибутковість виробництва молока в комерційних господарствах знизиться порівняно до минулого року на 10-12%, це буде досить непоганим результатом, враховуючи пристойний її рівень в 2019 р. та можливе зниженням прибутковості рослинництва», — додав експерт.


Для довідки: УМІ — це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу — воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.