Прибутковість молока повенулась до зниження через корми

07 червня 2021, 10:30 2564

Індекс умовної прибутковості молока (УМІ) в травні 2021 р. впав на 6,6%, абсолютно пропорційно тому, як зросла вартість кормового раціону, в той час як ціни на молоко гатунку екстра лишилися стабільними.

Про це розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, в кормах найбільше подорожчав соняшниковий шрот — майже на 12%. Але крім нього подорожчали абсолютно всі компоненти також.

«Перші п'ять місяців року були другими найменш прибутковими в історії підрахунку УМІ сезонів — гірше було лише в мегакризовому 2015 році. Минулого року, наприклад, за цей самий період прибуток наших професійних виробників молока був на 49% вищим. Перші п'ять місяців 2021 року принесли нашим виробникам на 23% менше прибутків порівняно до середнього показника за цей самий період попередніх 5 років», — констатує експерт.

Андрій Ярмак нагадав, що в червні УМІ, як правило, залишається максимально стабільним, бо попит і пропозиція молока врівноважуються.

«Світовий ринок зараз падає, переважно в категорії жирів, але індекс ФАО за травень, навпаки, навіть зріс. Тому очікуємо відносну стабільність в червні, якщо не буде катаклізмів», — прогнозує він.


Для довідки: УМІ — це відношення ціни на сире молоко ґатунку екстра до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу — воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока.