Прибутковість молока встановила черговий рекорд

05 листопада 2019, 09:58 1963

Український молочний індекс (УМІ) продовжує рости. Протягом двох місяців осені 2019 р. прибутковість виробництва молока зросла на 28%.

Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці в Facebook.

В жовтні зростання склало 9,3% до вересня — менше, ніж зазвичай (середній показник був 11%). Можливо зростання було нижчим, ніж зазвичай, тому що показник УМІ був вже дуже високим.

«Зростання УМІ відбувалося, переважно, за рахунок зниження вартості кормів, хоча й ціни на молоко продовжували зростати. Найбільше здешевлення відбулося в сегменті соняшникового шроту (понад 18% за місяць)», — зазначає експерт.

Також Ярмак уточнив, що УМІ в жовтні 2019 р. вже в півтора рази перевищував минулорічний, а у вересні 2019 індекс був на 28,8% вищим, ніж в середньому за останні 8 років для цього місяця.

«Накопичувально за перші десять місяців поточного року український молочний індекс був вищим за минулорічний вже на 25,4%. УМІ був вищим за середній за цей період протягом останніх семи років на 16,9% і був найкращим за всю історію спостережень! Отже, є новий рекорд!», — додав він.

Ярмак прогнозує, що за таких умов, можливе падіння індексу.

«За останні 8 років УМІ в листопаді, як правило, зростав. Середнє зростання складало 3,6%. Але було два роки, коли УМІ в листопаді падав. І це якраз були роки, коли цей показник в жовтні вже був дуже високим. Отже, цілком імовірно, що це може статися й в 2019 р.», — підсумував він.