Прибутковість молока зростає четвертий місяць поспіль

18 жовтня 2021, 19:00 2769

Прибутки виробників молока України зростають четвертий місяць поспіль.

Про це заявив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

Так, Умовний молочний індекс (УМІ) в вересні зріс на 3,3% після приблизно такого ж зростання в серпні. Протягом останіх 4-х місців УМІ зріс вже на 22,2%, зазначив він.

«Як і в серпні, близько половини зростання забезпечило зростання ціни на молоко, хоч зростання ці і уповільнилося і половину корми. Здешевлення кормів теж відбулося, аж «на цілих» 1,0%, правда всередині концентрованого міксу знову дешевшали шроти олійних, а росли ціни на кукурудзу», — пояснює експерт.

Ярмак додає, що прибутки (у кого вони були) в вересні 2021 р. вперше були вищими (на 0,5%), ніж в тому ж місяці 2020 р. Але це не тому, що зараз все так добре, а тому, що минулого року в цей час прибутки стрімко падали.

«Але, все ж, це був третій найркащий показник прибутковості у вересні за останні 5 років. Перші три квартали 2021 року дозволили нашим молочникам заробити на 23% менше, ніж рік тому за той самий період. І поки що це другий найгірший рік за останні 5 років! Гірше з прибутками були лише востаннє в 2017 р.», — пригадав Ярмак.

Він зазначив, що у жовтні як правило УМІ різко зростає. Середнє зростання УМІ за останні 10 років в жовтні становило 10%, але минулого року вперше в жовтні УМІ знизився. Але то ж був пандемійно нестабільний рік.

«Також зовнішній фактор є досить позитивним. Протягом останнього місяця вартість молочних продуктів на біржах зросла приблизно на 5%, та й в Україні попит тримається вискоим», — констатує експерт.


Для довідки: УМІ — це відношення ціни на сире молоко ґатунку екстра до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу — воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока.