Черкаська область з початку року збільшила надої на 5,5%

19 листопада 2020, 15:15 1822

Черкаська область за рівнем розвитку галузі молочного тваринництва є лідером в Україні.

Про це йдеться у повідомленні Департаменту агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації.

«Річне виробництво молока в Черкаській області становить 470-480 тис. т. У поточному році вироблено більше 400 тис. т, у тому числі більше 250 тис. т — сільськогосподарськими підприємствами», — зазначив заступник директора департаменту Іван Точений.

За його словами, приріст виробництва молока в сільгосппідприємствах досягнуто завдяки підвищенню продуктивності дійного стада корів, яка за 10 місяців поточного року досягла майже 6000 кг, що на 315 кг (або 5,5%) більше минулорічного показника.

Чиновник також уточнив, що станом на 1 жовтня 2020 р. в усіх категоріях господарств утримується 156,4 тис. голів великої рогатої худоби, в тому числі 69,5 тис. голів корів, з яких 43,6 тис. голів утримуються в сільськогосподарських підприємствах, що становить 63% від загальної кількості. Близько 150 підприємств займаються розведенням ВРХ і виробництвом молока. Переробку молока в області здійснюють ПрАТ «Звенигородський сироробний комбінат» (ТМ «Звенигора»), ТДВ «Золотоніський маслопереробний комбінат» (ТМ «Златокрай»), Канівська філія ТОВ «Клуб сиру» (ТМ «Клуб сиру»), ПрАТ «Юрія» (ТМ «Волошкове поле»), ПП «Імперіал-Плюс» (ТМ «Сладосвіт», «Молочний хутір») та інші.

Іван Точений констатував, що в області спостерігаються негативні тенденції зі скорочення дійного стада корів.

«Серед основних причин скорочення поголів'я корів у господарствах населення — низька закупівельна ціна молока (5-5,5 грн за 1 л), застарілі технології виробництва молока, які базуються на використанні ручної праці, що негативно впливають на якість продукції, підвищення вартості кормів та ветпрепаратів, недоступність застосування комплексної механізації та ряд інших», — підсумував він.