Аналітик: Подорожчання кормів призведе до припинення реалізації проєктів у свинарстві

09 листопада 2020, 13:40 2103

Ситуація з подорожчанням кормів, поряд із послабленням закупівельних цін на живець, не тільки обумовлює збитки виробникам свинини, а й сприятиме активному виходу операторів з ринку та припиненню реалізації проєктів подальшого розвитку.

Про це AgroPortal.ua розповіла керівник аналітичного відділу асоціації «Свинарі України» Олександра Бондарська.

«Різке збільшення вартості кормів через ситуацію, яка склалася на ринку зернових упродовж останніх кількох місяців, негативно впливає на собівартість виробництва продукції тваринництва. Комбікорми у собівартості продукції птахівництва та свинарства займають 65-70%. Подорожчання фуражної кукурудзи на понад 65%, фуражної пшениці — на 57%, соняшникового та соєвого шротів — на 39% та 42% відповідно сприяли зростанню вартості комбікормів на 40-45%», — зазначає Олександра Бондарська.

На її думку, наявність власного кормовиробництва для промислових свиногосподарств, звичайно, є перевагою. Проте не в плані фінансових вигод та/чи економії, а з огляду на можливість контролювати якість комбікормів і адаптувати раціони залежно від потреби.

«Враховуючи, що виробництвом рослинницької продукції та/чи виробництвом кормів займаються окремі підрозділи підприємства, більшість із них здійснюють розрахунки за ринковою ціною. Це вважається доброю ринковою практикою, яка забезпечує, по-перше, прибутковість усіх напрямків діяльності підприємства та дозволяє реально оцінити економіку виробництва. Тому ті оператори, які здешевлюють собівартість свинини, жертвуючи прибутковістю інших виробничих підрозділів, мають лише уявну перевагу», — стверджує Олександра Бондарська.

N.B. Сировинний гамбіт, або Як зростання цін на зернові вплине на тваринництво

Щодо можливості подорожчання свинини, аналітик зауважує, що підвищення цін зазвичай відбувається у кінці листопада — на початку грудня, коли м’ясопереробні підприємства активніше заготовляють сировину для м’ясних виробів до зимових свят та формують заморожені запаси.

«Проте передсвяткові піки у грудні з кожним роком стають менш вираженими, а цей рік демонструє нетипову цінову динаміку, тож робити тривалі прогнози оператори наразі не беруться. Зазначимо, що максимальну ціну на свинину, як закупівельну, так і роздрібну, цьогоріч зафіксували у кінці березня через сплеск «панічних» закупівель споживачів. Тож якщо до кінця року подібних форс-мажорів не виникне, то дорожчою, ніж тоді, свинина не буде», — розповідає Олександра Бондарська.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua