В Україні запровадять компенсацію за відновлення лісосмуг на сільгоспземлях

11 вересня 2020, 11:33 2878

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з метою стимулювання виробників до реєстрації та утримання лісосмуг розглядає можливість закладення державної підтримки — компенсацію витрат на закладення лісосмуг та насаджень.

Як говориться у повідомленні Інформаційно-аналітичного порталу АПК України, збереження та відновлення лісосмуг є важливим питанням з точки зору землекористування, екології та розвитку сільськогосподарського виробництва. Адже наявність лісосмуг забезпечує затримку вологи у ґрунті, зниження середньої температури на ділянці, прирост врожаю тощо.

«Наразі вже прийнято Порядок користування, утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення. У документі чітко йдеться про те, що ці землі можуть бути оформлені в комунальну власність об»єднаної територіальної громади. Наступним кроком є підтримка громад та виробників шляхом компенсації витрат за відновлення та утримання лісосмуг на сільськогосподарських землях. Мінекономіки розгляне можливість надання такої підтримки з наступного року«, — повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький.

Також він акцентував на пріоритетах підтримки фермерства на селі:

Державна підтримка. Вже стартувала активна фаза другого пілотного впровадження Державного аграрного реєстру, метою якого є створення прозорої системи підтримки аграріїв та полегшення взаємодії між державою та сільгоспвиробниками.

Підтримка сімейних фермерських господарств. В Україні запроваджено низку програм підтримки СФГ, частина з яких уже діє, а саме: компенсація ЄСВ (90%), виплата новоствореним фермерським господарствам дотації (до 60 тис. грн), нарахування дотації за утримання ВРХ (5 тис. грн на 1 голову ВРХ).

Підтримка молодих фермерів до 35 років. До ВРУ внесено відповідний законопроект, який зафіксує підтримку для цієї категорії фермерів.

«Крім того, з середини січня 2021 року планується навчання представників з 1470-ти об»єднаних територіальних громад щодо державних програм підтримки, розвитку аграрного сектору та земельних відносин», — додав чиновник.