Українські фермери видали естонцям першу міжнародну аграрну розписку

14 червня 2019, 15:00 2210

ТОВ «Зорі Обмачева» з Чернігівської області наприкінці квітня цього року передали естонській компанії «Летофін» товарну аграрну розписку, в рамках якої зобов’язалися здійснити поставку 10,5 тис. тонн кукурудзи до січня 2020 року.

Про це йдеться  у повідомленні проекту IFC «Аграрні розписки в Україні».

За словами комерційного директора «Зорі Обмачева» Івана Іванова, аграрна розписка була видана у супровід до форвардного договору на поставку майбутнього врожаю кукурудзи, за розпискою підприємство отримало пре-фінансування у розмірі близько 40% загальної вартості продукції.

Як зазначається, кредитор-нерезидент — естонська компанія «Летофін» давно працює в українському агросекторі у виробничих напрямках, а нещодавно також почала активно освоювати сегмент торгівлі сільгосппродукцією як трейдер.

«Ми маємо позитивний дворічний досвід роботи з компанією «Летофін» в рамках інших проектів в сільському господарстві, — зазначив Іван Іванов. — Вирішили розширити співпрацю, перейти до більших партій поставки зернових, зокрема кукурудзи».

Рішення використати можливості аграрних розписок для співпраці було спільним, за словами Івана Іванова, «Летофін» був ознайомлений з механізмом розписок, а «Зорі Обмачева», своєю чергою, мали практичний досвід — минулого року видали 8 аграрних розписок (серед них і товарні, і фінансові).

«Від початку переговорного процесу, узгодження тексту і умов до підписання аграрної розписки нам знадобилося не більше двох тижнів. Узгоджували деякі технічні деталі, урожайність, вартість продукції в заставі тощо, — зазначив Іван Іванов. І додав: — Щодо документів, то з нашої сторони був потрібним стандартний пакет, як для звичайних аграрних розписок».

Аграрна розписка була видана українською мовою та посвідчена нотаріусом у Чернігові Іриною Максак. З початку 2018 року — а саме тоді розписки і запрацювали в області — Ірина Максак посвідчила більше 30 розписок, тож нотаріус добре знайома з інструментом та його особливостями.

За її словами, специфікою посвідчення міжнародної розписки була перевірка реєстрації кредитора-нерезидента в рамках законодавства іншої країни, для чого знадобилися додаткові довідки, що така юридична особа дійсно зареєстрована і не підпадає під будь-які санкції.

«Власне посвідчення аграрної розписки зайняло близько години», — зазначила нотаріус.

ТОВ «Зорі Обмачева» планує і надалі працювати з аграрними розписками. За словами комерційного директора підприємства, вони готуються співпрацювати також і з українськими кредиторами.

«Вже цього року плануємо підписати ряд аграрних розписок для українських кредиторів — постачальників засобів захисту рослин та посівного матеріалу», — зазначили в компанії.

Щодо естонської компанії «Летофін», то, на думку Івана Іванова, перший позитивний досвід роботи з аграрною розпискою як гарантії виконання форвардного контракту відкриє для компанії широкі перспективи в Україні.

«Я думаю, що це перша ластівка для такої компанії, як «Летофін», котра дозволить наростити об»єми в плані торгівлі та співпраці з українськими аграрними компаніями», — підсумував Іван Іванов.