Українські фермери отримають гранти на екологічно дружні технології

15 серпня 2019, 16:26 2147

11 малих сільськогосподарських компаній та сервіс-фірм півдня України отримають до 12,5 тисяч канадських доларів в рамках грантової програми — «Малі екологічні гранти».

Про це заявила менеджер міжпроектних програм UHBDP Олександра Гармаш, йдеться у повідомленні Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

UHBDP з весни отримав 69 заявок від 62 заявників. Всі вони запропонували ідеї застосування технологій, дружніх до навколишнього середовища, вартість яких доцільна до застосування малим бізнесом, а впровадження забезпечує стабільний прибуток.

«Серед переможців 4 фермери з органічним сертифікатом, 5 — без органічного сертифікату та 2 сервіс-фірми, переможці мешкають у Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Київській та Рівненській областях», — йдеться у повідомленні.

Завдяки грантовій допомозі сільгоспвиробники реалізують проекти, серед яких:

використання біорозкладної мульчуючої плівки та аналіз впливу від її використання на стан ґрунту та якість врожаю;

механізоване видалення традиційної мульчуючої плівки на малій території та мінімізація залишків пластику в ґрунті;

опалення теплиць за допомогою сонячних колекторів і підвищення врожайності тепличних овочів 1-го ґатунку;

впровадження домашньої електростанції та мінімізація втрат врожаю ожини, які виникають при перебоях централізованого електропостачання;

покращення технології підземного крапельного поливу та мінімізація втрат врожаю винограду, які виникають при малій продуктивності наявної свердловини;

кооперація двох виробників у секторі переробки органічних овочів та ягід — зниження собівартості виробництва соусів та джемів;

зниження витрат та ризиків хімічного забруднення обладнання при виробництві органічної зелені;

збільшення врожайності органічної ожини при зрошенні водою з аквапонічної культури;

покращення функціоналу онлайн платформи для органічних виробників;

підвищення точності тензіометрів для запровадження раціонального зрошення.


Для довідки: Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) фінансується Міністерством міжнародних справ Канади, співфінансується та реалізується Менонітською Асоціацією Економічного Розвитку (MEDA).