Українські агрохолдинги залучили $315 млн інвестицій

20 серпня 2016, 09:43 2955

Незважаючи на економічну та політичну нестабільність, низькі рейтинги компаній і країни в цілому, в 2015 р. українські агрохолдинги змогли залучити від Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) інвестиції на суму $315 млн.

Ця сума в 2,6 рази перевищує обсяги фінансування з боку ЄБРР в 2014 р. і на 60% більше, ніж у докризовому 2013 р. Про це повідомляють експерти асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Кредитні кошти надавалися переважно великим агрохолдингам з метою фінансування потреб в авансованому капіталі й для поліпшення логістичної інфраструктури. Найбільше фінансування отримала компанія «НІБУЛОН» у сумі $130 млн для покриття сезонних потреб оборотного капіталу, а також агрохолдинг «Миронівський хлібопродукт» — близько $85 млн на підтримку виробництва зернових і олійних культур і на закупівлю нового обладнання для землеробства.

Тенденція до збільшення фінансування українського агросектору з боку ЄБРР розвивалася на тлі загального скорочення обсягів фінансування України на 18% відносно 2015 р. Це свідчить про те, що українські агрокомпанії, на відміну від представників інших галузей вітчизняної економіки, зуміли довести свою життєздатність та інвестиційну привабливість в нинішніх умовах і подолали наслідки недавніх гучних банкрутств, які зіпсували репутацію агросектора в очах інвесторів і фінансових установ.

Про можливі шляхи залучення фінансування для аграрних компаній в кризових умовах, інвестиційний клімат, передумови фінансової стабільності та стратегічні напрямки розвитку потенціалу українського агробізнесу ви можете дізнатися більше, взявши участь в VII Міжнародній конференції «Ефективне управління агрокомпаніями», яка відбудеться 22 вересня 2016 р. в Києві .