Торгівля з Ізраїлем: які можливості отримують українські аграрії

25 лютого 2021, 08:00 3284

Ізраїль — один із найпотужніших імпортерів у світі та перша країна Близькосхідного регіону, з якою Україна підписала Угоду про зону вільної торгівлі, що дозволить диверсифікувати та розвинути український експорт. Основні положення та можливості угоди передбачають найбільше преференцій сільськогосподарським та промисловим товарам.

Про це повідомила начальник управління регіональних та преференційних торговельних угод департаменту багатосторонніх і двосторонніх торговельних угод Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Алла Мазур під час заходу Go Israel «Зона вільної торгівлі України з Ізраїлем: нові можливості та перспективи для бізнесу».

Вона відзначила, що 0% тарифних квот відразу з моменту набрання чинності угоди отримали такі сільськогосподарські продукти як філе риби, рослинні олії (свиріпова, ріпакова), овочі консервовані та приготовлені.

Через 3 роки список доповниться горіхами, спеціями, насінням, плодовими пюре, тютюном тощо.

Найдовше, від 5 до 7 років, доведеться чекати 0% тарифної ставки українським виробникам м’яса птиці (мороженого та субпродуктів), продуктів із риби та ракоподібних, борошна та крохмалю кукурудзяного; соків, овочів, інших рослинних олій, кондитерських виробів, желатину, екстракту солодового, кетчупу та домашніх соусів.

Водночас, за словами Алли Мазур, 0% тарифних квот отримали доступ на український ринок такі ізраїльські продукти як горіхи, тропічні фрукти, олії рослинні, солодощі, хлібобулочні вироби, соки з цитрусових.

Через три роки додадуться живі рослини, свіжі плоди, овочеві суміші, варення та желе, екстракти, есенції та концентрати. Після п’ятирічного терміну на 0% тарифних квот перейдуть свіжі помідори, перець, морква, ріпа, овочі сушені, абрикоси, сливи, нектарини, соки, кава смажена, чай, кетчуп, томатні соуси, виноградні вина.


Для довідки: з 1 січня 2021 року почала діяти Угода про зону вільної торгівлі з Ізраїлем відповідно до Закону України «Про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль».


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua