Садівники Львівщини за 5 років отримали дотації розміром з річний бюджет Укрдержфонду

29 вересня 2021, 10:28 2341

125 сільгоспвиробників Львівської області за 5 років отримали понад 102 млн грн фінансової підтримки на розвиток плодово-ягідного бізнесу.

Про це йдеться у повідомленні Департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації на сторінці у Facebook.

Як зазначається, за останні 5 років на Львівщині було закладено понад 600 га нових інтенсивних фруктових садів та 230 га сучасних ягідних насаджень. Крім того, введено в експлуатацію 5 об»єктів зберігання фруктів із регульованим газовим середовищем та 1 цех заморозки ягід і фруктів.

«Така розбудова інфраструктури — наслідок удосконалення програм підтримки виробників плодово-ягідної продукції на обласному та державному рівнях. Кожного року програми стають ширшими, а обсяг фінансування більшим», — зазначають у відомстві.

За останні 5 років державною програмою підтримки садівництва скористались 77 суб'єктів господарювання Львівщини на суму 92,2 млн грн. Обласна програма має менший обсяг фінансування, у 2021 р. її бюджет становить 20,3 млн грн на всі напрями підтримки.

«Треба розуміти, що державна й обласна програми працюють на умовах співфінансування, це накладає на підприємця певну відповідальність щодо подальшого розвитку напряму, який підтримує обласний чи державний бюджет. Взяти участь у програмі підтримки за кошти державного бюджету можуть суб»єкти господарювання: юридичні та фізичні особи-підприємці, що провадять діяльність у галузях садівництва, виноградарства та хмелярства й виконали передбачені програмою заходи. Не всі бажаючі можуть взяти участь у програмі підтримки.

Щоб збільшити коло претендентів, ми розробляємо обласну програму підтримки, яка дозволяє дрібному виробнику «наростити м«язи» для участі в державній програмі», — розповідає керівник Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Тетяна Гетьман.

Як повідомили у департаменті, обласна комплексна програма підтримки аграрного сектору Львівщини цього року має 9 напрямів підтримки, 7 із них доступні для виробників плодів та ягід.


Для довідки: у проєкті державного бюджету на 2022 р. фінансування Українського державного фонду підтримки фермерських господарств передбачено на рівні 100 млн грн.