Перевірка в один клік. Банки готуються до відкриття ринку землі

29 січня 2021, 09:40 3128

В Україні з’явиться новий продукт з аналітики управління земельним банком, аналогів якому немає на ринку. Система дозволить на екрані мобільного телефону вибрати земельну ділянку, в один клік перевірити її ризики, дізнатися ринкову вартість земельної ділянки та отримати рішення банку щодо її фінансування.

Про це розповів керівник проєкту Vkursi Agro Роман Граб під час онлайн-форуму щодо банківського фінансування купівлі землі.

«Якщо перевести обсяг земель, які з 1 липня 2021 року фактично виводяться на ринок, — це близько 26,9 млн га. Провівши розрахунок з використанням діючої НГО, в грошовому вимірі це становитиме близько 700 млрд грн», — зазначає Роман Граб.

За його словами, якщо на ринок вийде в обіг хоча би 10% земельних ділянок, виникнуть певні складнощі як у роботі банків, нотаріусів, так і земельних оцінювачів. Головні з них: необхідність перевірки відповідності покупця, підтвердження походження коштів, тривалість процедури про прийняття рішення щодо кредитування земельної ділянки.

«Є два процеси, які рухаються в одному напрямку, — кредити на купівлю земельної ділянки та кредити під заставу земельних ділянок. Банки повинні здійснити серйозну перевірку як покупця, так і земельної ділянки, щоб прийняти рішення щодо надання кредиту. Але найбільша складність у цьому процесі — це перевірка земельної ділянки як об’єкту купівлі-продажу», — розповідає Роман Граб.

Він уточнює, що для цього необхідно зібрати інформацію з двох реєстрів — Державного земельного реєстру та Державного реєстру речових прав та ще багато іншої інформації, яку потрібно оцінити і обов’язково врахувати деякі показники.

«Щоб ефективно знайти відповідь на це запитання, Vkursi Agro розробила систему Vkursi Zemli — аналітика для управління земельним банком, яка завдяки алгоритмам розпізнає інформацію та проводить розрахунки. Сервіси базуються на даних державних реєстрів та іншої аналітики. Користувач може отримати інформацію про земельну ділянку за набором різних параметрів», — зазначає Роман Граб.

За його словами, автоматизований обсяг інформації можна використовувати не лише для управління земельним банком, а й в інших сферах.

«Спільно з програмою АГРО в рамках USAID розробляємо онлайн-сервіс для банків, який дозволить автоматизувати процес перевірки земельних ділянок і їх користувачів. Насамперед надаватиметься інформація, чи відповідає вимогам законодавства конкретна ділянка для купівлі-продажу, чи відповідає вимогам кредитора, визначатимуться переваги та недоліки земельної ділянки, її потенційна вартість», — розповідає Роман Граб.

За його словами, сфери застосування для сервісу — банківське кредитування, операції купівлі-продажу земельних ділянок, інвестиції в землю, оцінка ділянок при обміні та консолідації земель.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua