Виробники цукру можуть отримати дотацію на обладнання для біоетанолу

19 червня 2019, 09:46 1783

Українські компанії з переробки цукрового буряку мають право скористатися частковою компенсацією від держави вартості обладнання для виробництва біоетанолу.

Про це повідомила НАЦУ «Укрцукор» з посиланням на дані Міністерства аграрної політики та продовольства України.

«Враховуючи, що в цукровій галузі України на сьогодні сформувалася група вертикально інтегрованих холдингових компаній, які виробляють більше 70% всього обсягу цукру, переробляючи 70-80% власних вирощених цукрових буряків, ці компанії мають право скористатися частковою компенсацією вартості обладнання для виробництва біоетанолу за рахунок державних коштів у разі, якщо таке обладнання є у переліку техніки та обладнання, вагонів, устаткування, вартість яких частково компенсується за рахунок бюджетних коштів», — йдеться у повідомленні.

Як наголошується, диверсифікація діяльності цукрових заводів, зокрема, поєднання виробництва цукру та біоетанолу в умовах цукрового заводу сприятиме зниженню енерго- і ресурсоємності підприємств, дасть можливість регулювати обсяги виробництва продукції (цукру або біоетанолу) з огляду на кон'юнктуру ринку, а відтак, збільшить продуктивність та прибутковість підприємств.

Наразі Урядом запроваджено механізм підтримки сільгосптоваровиробників в частині компенсації часткової вартості обладнання для виробництва біоетанолу.

«Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» під час розподілу коштів загального фонду державного бюджету за бюджетними програмами розвитку агропромислового комплексу на 2019 рік передбачено спрямування цих коштів на компенсацію вартості обладнання для виробництва біоетанолу та електроенергії з біомаси, що були закуплені у вітчизняних виробників». — повідомили в міністерстві.