Уряд планує допомогти фінансово тим, хто втратив посіви

14 травня 2020, 17:18 2789

Уряд розглядає можливість виділення аграріям безповоротної разової фінансової допомоги за втрачені посіви. Офіційне обговорення питання, визначення джерел фінансування та поетапність виплат заплановані на наступний тиждень.

Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький під час онлайн-зустрічі «Очікувані новації державної аграрної політики», організованої асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» спільно з агенцією UCABevent.

«За результатами робочої поїздки на Одещину вбачаємо необхідність виділення сільгосппідприємствам і фермерам безповоротної разової фінансової допомоги за втрачені посіви із розрахунку виплати 4,5-5 тис. грн/га. Допомога необхідна, щоб сільгоспвиробники мали кошти для розрахунку з пайовиками та сплати податків, проводили планування посівів уже на 2020/2021 МР», — зазначив Тарас Висоцький.

За його словами, для ухвалення рішення насамперед потрібно розглянути юридичні моменти і виділити кошти з додаткового фінансового ресурсу. Як варіант Тарас Висоцький відзначив, що кошти для аграріїв можуть перенаправити з Фонду на боротьбу з COVID-19.

«У рамках виділених для програм підтримки сільгоспвиробників 4 млрд грн неможливо вирішити це питання. Маємо на Одещині 310 тис. га і 400 тис. га по Україні площ із втраченими посівами. Якщо цю кількість гектарів помножити на 5 тис. грн, виходить 2 млрд грн. Фактично якщо забрати з 4 млрд грн 2 млрд грн та ще врахувати 715 млн грн боргів за програмами підтримки за попередній період, немає тоді сенсу говорити про державні програми підтримки на цей рік в сумі 1 млрд грн», — пояснив Тарас Висоцький. 

Він відмітив, що процедура отримання безповоротної разової фінансової допомоги за втрачені посіви буде максимально простою: сільгоспвиробнику потрібно буде підтвердити свій статус, подати статистику площ і довідку від Гідрометцентру про настання форс-мажорних обставин, актування земель, які роблять комісії на рівні регіональних адміністрацій.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua