Уряд має намір відновити механізм агрострахування

19 травня 2020, 10:56 2483

Не менше 2 млрд грн потрібно виділити з бюджету на підтримку аграрного страхування. Відповідний законопроект днями буде представлений у Верховній Раді.

Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький під час вебінару, йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

«Агрострахування на сьогодні в пріоритеті уряду, і цього тижня буде представлено законопроєкт по цьому напрямку. На агрострахування потрібно виділити мінімум 2 млрд грн з бюджету 2021 року, щоб отримати достатній ефект, але воно спрацює лише в тому випадку, коли буде масовим», — заявив Висоцький.

Як зазначається, наразі в Україні з впливом погодних умов на врожай гостро постало питання агрострахування. Тому на новий рівень виходить питання агрострахування, яке свого часу було в Україні, але через недосконалий механізм не функціонувало належним чином.

«Ідея запуску агрострахування в новому форматі дуже проста — агростраховий пул не використовувати як інструмент, а робити платежі як через страхові компанії, так і через банки по відсоткам за кредити. Наразі планується закріпити 50% компенсації страхової премії. Норматив по витратах на пшеницю становить 10-12-14 тис. гривень на гектар, в залежності від технологій. Тому розуміємо, що рівень страхування має бути 12%», — наголосив заступник міністра.

За його словами, механізм отримання коштів має бути наступним: потрібно заключити страховку, подати через страхову компанію або через банки звітність, і вже наступного місяця отримати 50% компенсації від держави. Все має відбуватись без пулів, комісій та можливостей вибирати кому давати, кому ні.

Урядовець відмітив, що на сьогодні є більше 20 підписаних меморандумів з банками і в планах підписати їх з низкою страхових компаній. Публічне обговорення планів в уряді у напрямку агрострахування відбудеться вже цього тижня.