НБУ знизив облікову ставку до 8%

23 квітня 2020, 17:33 2450

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 8%.

Як говориться у повідомленні регулятора, продовження пом'якшення монетарної політики має на меті подальшу підтримку економіки в умовах пандемії та карантинних заходів.

«Інфляція у березні-квітні була нижчою, ніж очікувалося, попри тимчасове зростання цін протягом перших тижнів карантинних заходів. У минулому місяці зростання споживчих цін у річному вимірі сповільнилося до 2,3%», — йдеться у повідомленні.

За попередніми даними онлайн-моніторингу НБУ, інфляція у квітні також залишатиметься низькою.

«Підвищений попит на товари першої необхідності та ажіотаж на валютному ринку, спричинений психологічними чинниками, досить швидко вичерпалися. Тож ціни на більшість продуктів харчування та ліки, які зросли під час перших тижнів карантину, впродовж останніх тижнів знижувалися», — додали в банку.

За прогнозами НБУ, інфляція у 2020 р. залишиться в цільовому діапазоні 5% +/- 1 в.п.

«Інфляція помірно прискориться в подальші місяці й на кінець 2020 року становитиме 6%, тобто залишиться в межах цільового діапазону», — впевнені фінансисти.


Для довідки: НБУ протягом року кілька разів понижував облікову ставку. Останнього разу у березні регулятор знизив цей показник до 10%. У квітні 2019 р. облікова ставка становила 18%.