Думка: Програма держпідтримки виведе з тіні виробників горіхів

24 квітня 2018, 08:00 5999

Держава нарешті розробила реальний і дієвий механізм підтримки садівників.

Таку думку висловив віце-президент ВГО «Українська горіхова Асоціація» Геннадій Юдін в інтерв'ю Agravery.com.

«На сьогодні компенсація на один саджанець горіха складе — до 330 грн, фундука —  до 80 грн. Хочу підкреслити, що компенсація вартості саджанців допоможе в найголовнішому —  зменшить первинні інвестиції в закладку саду, які є найбільшими для садівників. Також легалізує сади та виведе їх із «тіні», адже отримати допомогу зможуть лише офіційно зареєстровані господарства та інші суб'єкти підприємницької діяльності, які займаються садівництвом», — сказав він.

За словами експерта, це надасть змогу потім офіційно експортувати горіх по більш привабливим цінам та без зайвих проблем.

«Схема отримання грошей була суттєво спрощена — сьогодні підприємцю непотрібно звертатися до районної влади, він напряму звертається до Мінагропроду і далі, надавши відповідні документи та підтвердивши наявність закладеного саду, чекає на ці гроші. Я переконаний, що цього разу гроші все ж дійдуть до адресатів-горіхівників», — пояснив Юдін.

Як зазначає експерт, на сьогодні горіхова галузь знаходиться на піку свого розвитку.

«Ми вперше за декілька останніх років виросли настільки, що обігнали всі українські сади за площами насаджень — за офіційною статистикою було посаджено 1843 га. При цьому  ми обійшли усі зерняткові сади — нові насадження яблуні та груші склали лише 692 га, та ягідники — 860 га,  виноградників взагалі було закладено лише 296 га. За кількістю насаджень горіхова галузь знаходиться далеко попереду інших.  Стимулює і стійкий попит з-за кордону і підвищення внутрішнього попиту, і переробка», — сказав він.

Юдій також уточнив, що горіхова галузь минулого року поклала до валютного «кошика» $101 млн (на 27,3% більше, ніж  роком раніше).