Макроекономічні підсумки року: агросектор залишився драйвером зростання

04 січня 2020, 08:00 2876

Зростання економіки України прискорюється. Цьому серед іншого сприяє розвиток сільського господарства.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на сторінці у Facebook.

«За перші три квартали 2019 року ВВП порівняно з аналогічним періодом 2018-го зріс на 3,8%, а в ІІ і ІІІ кварталах темпи зростання взагалі перевищували 4%. Це позитив, особливо на фоні уповільнення економічного зростання у світі, і зокрема в Європі», — пояснюють у міністерстві.

На відміну від попередніх років, у 2019 році дуже високими темпами зростав експорт товарів і послуг, що в ІІІ кварталі прискорився до 13,5%. Це відбулося насамперед за рахунок значних поставок зернових та олійних культур, олії та залізної руди в умовах високого врожаю та сприятливої цінової кон'юнктури на відповідних ринках.

«Серед компонентів з боку виробництва основними драйверами зростання залишалося сільське господарство в умовах збору рекордних обсягів врожаю зернових культур, а також сфера торгівлі на тлі збереження високої споживчої активності. Також стрімко зростала будівельна галузь в умовах проведення активних робіт з оновлення та розширення транспортної та енергетичної інфраструктури, а також робіт з модернізації та розширення виробництва, зокрема промислових підприємств», — додають у міністерстві.

Також уточнюється, що врожай зернових 2019 року зріс до рекордних 74 млн т.

«Потенціал для подальшого зростання продуктивності в сільському господарстві — дуже високий. І запуск прозорого та цивілізованого ринку землі буде сприяти реалізації цього потенціалу», — вважають у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Також серед чинників, які сприяють зростанню економіки, називають зниження безробіття, збільшення заробітної плати, зміцнення гривні.

«Для стійкого прискорення економічного зростання потрібен значний приплив прямих іноземних інвестицій — ми хочемо підвищити їхні обсяги в рази. Окрім структурних зрушень в економіці, таких як приватизація, запуск ринку землі, дерегуляція та захист прав власності, велику увагу приділятимемо роботі з конкретними кейсами і вирішенню індивідуальних проблем інвесторів — нам потрібно боротися за фінансові ресурси з іноземними конкурентами.

Останні роки економіка відновлювалась на тлі зниження закредитованості в банківській системі. Вважаємо, що банківська система вже повністю очищена і готова кредитувати реальний сектор — показники 2019 року щодо ліквідності та прибутковості дають всі підстави для цього», — уточнили у міністерстві.