Кабмін затвердив умови запуску спільного з ЄІБ проекту кредитування агросектору

11 липня 2019, 09:53 1892

Кабінет міністрів України затвердив вимоги до банків-учасників спільного з Європейським інвестиційним банком проекту «Основний кредит для аграрної галузі — Україна» та валютно-фінансові умови субфінансування.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів.

Загальна вартість проекту складає €800 млн. Проект передбачає фінансування з боку ЄІБ в розмірі €400 млн та співфінансування погоджених проектів з інших джерел (кредити банків-учасників або власні кошти підприємств.

«Реалізація проекту позитивно вплине на бізнес-клімат, створить передумови для активізації інвестиційної діяльності, допоможе українським аграріям наростити виробничі потужності та створити нові робочі місця», — сказав заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Гелетій.

В рамках проекту планується надання довгострокового фінансування за такими напрямами:

- первинне виробництво зернових та олійних культур;

- розвиток, модернізація та сертифікація потужностей для сушки, очистки, сортування, тестування і зберігання зернових та олійних культур;

- реконструкція виробничих потужностей аквакультури та рибного господарства;

- обладнання та інфраструктура для рибопереробки та консервування;

- дослідні станції, випробувальні лабораторії, обладнання для досліджень та професійного навчання, служби поширення сільськогосподарських знань та сертифікації, системи контролю та моніторингу рибного господарства.

Кошти проекту будуть надані малим та середнім підприємствам аграрної галузі України — до 70% від загального обсягу фінансування, а 30% будуть інвестовані в інфраструктуру операторів державного сектору: дослідні станції, випробувальні лабораторії, обладнання для досліджень та професійного навчання.

Кредити будуть надаватися терміном до 10 років.