Держпідтримкою скористалися понад 4 тисячі фермерів

22 грудня 2018, 10:54 2205

Останні місяці року стали найактивнішими щодо надходження заявок від фермерських господарств на отримання державних субсидій. Вже понад 4 тис. ФГ скористалося фінансовою підтримкою за різними державними програмами.

Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства Віктор Шеремета під час підсумкової прес-конференції Мінагропроду.

«До програм підтримки для фермерів, які діяли протягом року, було додано ще два нових види прямих дотацій: субсидію для новостворених фермерських господарств у розмірі 3 тис. грн на 1 га з максимальним розміром виплати 60 тис. грн на одне фермерське господарство та субсидію, яка надаватиметься на кожного члена ФГ у розмірі 5,5 прожиткового мінімуму, з обмеженням до 30 тис. грн на одне фермерське господарство. Цей новостворений напрямок державної підтримки передбачає виплату дотацій господарствам, яким не виповнилося більше 3-х років», — зазначив Віктор Шеремета.

За його словами, за новоствореними програмами підтримки з виплати субсидій на 1 га та членів ФГ за місяць звернулося вже 1628 фермерських господарств. Загалом фермери за різними програмами державної підтримки використали понад 1 млрд грн.

За повідомленням Мінагропроду, програмою держпідтримки в тваринництві скористалося 329 фермерських господарств, 188 ФГ отримали дотації за утримання 23 тис. корів, 5 фермерських господарств отримали відшкодування за будівництво тваринницьких ферм.

За словами Віктора Шеремети, найменш ефективною для фермерів виявилася програма підтримки шляхом здешевлення кредитів, адже дрібним і середнім фермерам банківські установи не дають кредитів. За цією програмою спрямовано 37,6 млн грн, і підтримкою скористалося 243 позичальника.

«Багато нарікань було на те, що неправильно працюють системи дотацій та неправильно обрані напрямки підтримки, але сама реєстрація показала, хто може долучитися до державної підтримки. Фермерські господарства, які офіційно не зареєстровані, не можуть отримувати державну допомогу. До того ж, вони змушені продавати зерно за готівку, що на третину дешевше за ринкову ціну, тобто ці господарства недоотримують кошти. Вважаю, що фермерським господарствам є стимул переходити працювати в офіційну площину», — зазначає Віктор Шеремета.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua