Держбюджет-2020: Маркарова розповіла, на що підуть аграрні 4,4 млрд грн

20 вересня 2019, 12:05 2239

Розподіл 4,4 млрд грн, передбачених в Державному бюджеті на 2020 р. на підтримку земельної реформи, відбуватиметься за двома напрямками.

Про це в ході представлення бюджету у Верховній Раді України заявила міністр фінансів Оксана Маркарова, передає кореспондент AgroPortal.ua.

«4,4 млрд, які закладені на підтримку розвитку землі — це кошти на здешевлення кредитів», — додала вона.

Міністр підкреслила, що, проводячи земельну реформу, держава повинна дати довгий і дешевий ресурс тим, хто працює на землі і хоче її купити.

«Процес здешевлення кредитів буде здійснено у двох формах. Форма 1 — це безпосереднє дотування ставки. Форма 2 — створення фонду, в який будуть вносити кошти в тому числі наші міжнародні партнери, для того, щоб гарантувати частину кредиту. Щоб банки давали кредити з більшою готовністю, щоб вимагали менше документів від людей, які хочуть купити і працювати на своїй землі», — сказала вона.

Маркарова також висловила готовність обговорювати ці питання у аграрному і бюджетному комітетах парламенту.

Вона також пояснила, що у бюджеті не передбачено інших програм підтримки через їх неефективність.

«Кожен раз в кінці року майже половина цих коштів поверталась в бюджет чи перерозподілялась на інші програм. Для чого виділяти кошти на програми, які не використовують протягом року», — зауважила вона.  

Також, Маркарова уточнила, що в бюджеті передбачені кошти на «наведення ладу» в Держгеокадастрі, тобто внесення повної інформації у реєстр.


Світлана Плішко, AgroPortal.ua.