Держбюджет-2020: аграріям необхідно закласти 8 млрд грн

23 вересня 2019, 10:59 1936

Проект Державного бюджету на 2020 р., представлений у парламенті 20 вересня, потребує суттєвої корекції.

Таку думку висловив позафракційний народний депутат Олег Кулініч на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що медична субвенція у розмірі 14,6 млрд грн передбачається лише на перший квартал 2020 року. Але оплата комунальних послуг та утримання медичних закладів, як і в попередні роки, перекладається на видатки місцевих бюджетів.

«На жаль — це тягар для місцевих бюджетів, який ніколи не дасть змоги вивести надання медичних послуг пацієнтам на належний рівень. Я переконаний, що медична субвенція повинна повністю фінансувати утримання медичних закладів та заробітну плату медиків з державного бюджету, а місцеві бюджети повинні бути направлені на розвиток матеріально-технічного потенціалу медичних закладів, а це і нове обладнання, і ремонт приміщень, які часто перебувають у жахливому стані», — підкреслив парламентар.

Інакше, на його думку, медицина на місцях і далі боротиметься за елементарне виживання

«Друге — в проекті держбюджету відсутня підтримка підприємств АПК. Аграріям передбачено лише 4,4 млрд грн, а це не дотягує навіть до встановленого Бюджетним кодексом рівня — 1% випуску продукції у сільському господарстві (мало б бути близько 8 млрд грн)», — пояснює Кулініч.

Ще один важливий пункт — це фінансування об'єктів з Державного фонду регіонального розвитку, вважає він. Передбачені в проекті видатки на фінансування ДФРР в обсязі 9,5 млрд грн не відповідають чинним вимогам Бюджетного кодексу (стаття 24-1 — не менше 1% доходів загального фонду Держбюджету). Зараз покриваються тільки 0,88%.

«Ці питання вкрай важливі для місцевих бюджетів і місцевих громад, а також для аграріїв, які, в разі анонсованого керівництвом держави запуску ринку землі, повинні розраховувати на додаткову — і суттєву — підтримку від держави», — сказав Олег Кулініч, зазначивши, що парламент і уряд повинні доопрацювати проект держбюджету у стислі строки.