Фермер з Донбасу добивається дотацій через суд

20 липня 2019, 09:27 2227

Фермер з Нікольського району (Донецька обл.) Василь Яйленко подав позов до суду, оскільки держава не виплатила йому компенсації за саджанці та відсотки за кредитами.

Зараз справу розглядає Верховний суд України, пише «Бізнес.Схід».

У 2014 році Василь Яйленко взяв кредит і заклав 17 га саду. Посадив саджанці яблунь, груш, черешень, абрикосів, горіхів, на які витратив $200 тис. За курсом, який був на той час, це дорівнювало 1,5 млн грн.

«Я давно мріяв про сад, щоб фрукти не привозити, а вирощувати на своїй землі. Тому зважився на цей крок. Допомагала уся моя родина, це стало родинною справою», — розповів голова ФГ «Надія-1» Василь Яйленко.

Фермер тоді ж звернувся за компенсацією, але йому відмовили у профільному міністерстві, сказали, що не отримували документи.

Торік фермер отримав гарний врожай яблук — понад 30 т. Але саме через врожай він не міг їх продати, ціна на ринку була низькою.

«У нас багато ручної праці — це обрізка дерев, обприскування від шкідників. Сад потребує багато уваги», — говорить підприємець.

У 2018 році 0,5 млн грн фермер витратив на обладнання холодильників, щоб зберігати фрукти.

«Кілька разів я звертався за відшкодуванням відсотків вартості саджанців, зібрав усі документи, але мені сказали, що чи то загубили мої документи, чи взагалі їх не отримували. На суд чиновники з нашої райадміністрації взагалі не приїхали. Так не може бути. Держава виділяє великі компенсації агрохолдингам, а фермери їх не отримують. Про яку підтримку ми говоримо?» — каже Василь.

В управлінні агропромислового господарства Нікольської райдержадмінстрації розповіли, що фермер дійсно звертався по державну допомогу, приносив усі документи.

«Ми ці документи перенаправляли на Мінагропрод, який безпосереднього розглядає заявки фермерів. Василь Яйленко двічі звертався — у 2014-му та 2017 роках, зараз його справа ще у суді. Чому така ситуація, я не знаю, фермери з інших районів на Донеччині отримують відшкодування», — сказав керівник управління АПК Нікольської РДА Віталій Рощупкін.

Зараз фермер подав позов до Верховного суду України і сподівається на позитивне рішення, що держава йому виплатить обіцяне відшкодування, і він зможе розвивати садівництво у південній частині Донеччини, яка є зоною ризикованого землеробства.