ЄБРР запускає кредитну програму для малого бізнесу в Україні

16 березня 2019, 08:00 5665

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейський Союз в рамках спільної ініціативи запускають в Україні кредитну лінію EU4Business-ЄБРР, призначенням якої є фінансування проектів малих і середніх підприємств (МСП).

Як говориться у повідомленні банку, ця кредитна лінія передбачає підтримку приватних компаній, що зареєстровані в Україні та мають до 250 працівників. 

Позичальники можуть отримати довгострокові кредити в сумі до €3 млн у гривневому еквіваленті. Надання кредитів у місцевій валюті захистить позичальників від валютних ризиків.

Кредитні кошти будуть надаватися через Державний експортно-імпортний банк України («Укрексімбанк»), якому виділено на цю програму еквівалент €22 млн ($25 млн) та ТОВ «ОТП Лізинг», якому виділено €10 млн. Додаткові ресурси ЄС в розмірі близько €28 млн очікуються у найближчому майбутньому та будуть доступними для інших місцевих фінансових установ, які приєднаються до кредитної лінії.

«Компаніям-учасникам також надаватиметься підтримка у приведенні їх виробництва у відповідність до вимог директив ЄС, що дозволить їм конкурентоспроможно працювати на спільному ринку ЄС», — додають у банку.

Крім цього, для проектів у рамках кредитної лінії EU4Business-ЄБРР, які відповідатимуть певним вимогам, буде можливість отримати стимулюючі гранти. Українські МСП, які бажають впровадити у себе певні технології, досягти повної відповідності санітарним і фітосанітарним вимогам або вимогам у сфері харчової безпеки чи реалізувати складний проект з метою виконання вимог декількох регламентів ЄС, зможуть отримати стимулюючий грант на покриття до 15% вартості проектів.

Зі списком відповідних технологій та вимог можна ознайомитися тут.

«ЄС намагається, щоб такі кредитні лінії були корисними для українських малих та середніх підприємств, а також сприяли економічному зростанню в Україні і зміцненню економічних зв'язків між нею та ЄС. У 2018 р. обсяг експорту українських товарів до ЄС зріс на 15%, а імпорт товарів з ЄС зріс на 11,5%. Ми вважаємо, що кредитні лінії сприяють збереженню цих позитивних тенденцій», — сказав голова делегації ЄС в Україні Х'юг Мінгареллі.