ДФС: Понад 40% перевірок контрольованих операцій припадає на агросектор

15 грудня 2017, 15:00 3951

Державна фіскальна служба України у період 2015-2017 рр. провела близько 50 перевірок контрольованих операцій, 43% з них — у гулузі експорту сільгосппродукції.

Про це повідомив начальник відділу перевірок трансфертного ціноутворення Департаменту аудиту Державної фіскальної служби України Микола Мішин під час «Національного агрофоруму. Податки. Фінанси. Право».

За його словами, якщо в 2016 р.  за результатами перевірок було донараховано 76,5 млн грн податків та зменшено збитків на 205,2 млн грн, то вже за майже 9 місяців поточного року донарахування податків становлять 287,6 млн. грн, а сума зменшених збитків сягнула 1,9 млрд грн.

«Найближчим часом кількість контрольованих операції з трансфертного ціноутворення може значно зрости — якщо  Кабінет міністрів розширить перелік низки податкових юрисдикцій», — повідомив у своєму виступі  Ігор Чуфаров, партнер відділу оподаткування і юридичних послуг Ernst&Young. І в такому разі, на думку експерта, коло компаній, яких стосуються правила ТЦУ, теж розшириться.

Під час форуму близько 150 представників агробізнесу, керівників ДФС, консультантів та юристів обговорили актуальні проблеми оподаткування та фінансування агросектору.

Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова розповіла,  куди буде спрямована аграрна частина бюджету-2018 —  6,3 млрд грн. Так, за її словами, 945 млн грн будуть спрямовані на компенсацію відсоткових ставок за кредитами аграріям, 1 млрд грн — на підтримку фермерських господарств. Ще 4 млрд грн передбачається витратити на фінансування тваринництва: 1,7 млрд грн — в якості дотації на утримання поголів'я; 300 млн грн — на закупівлю племінної худоби; 2 млрд грн підуть на на компенсацію відсоткових ставок за кредитами тваринникам та біобезпеку. Також передбачено 300 млн грн на підтримку садівництва.

На думку віце-президента Українського союзу промисловців і підприємців, координатора Центру підтримки експорту при УСПП Дениса Краснікова, держава, окрім фінансової підтримки, має також здійснювати кроки із дерегуляції експортних процесів. Зокрема, мають бути скасовані норми з індивідуального ліцензування для інвестицій у відкриття закордонних представництв українських компаній. Це дозволить проводити більш активну маркетингову політику українських товарів з високою доданою вартістю. Також експерт наголосив на необхідності пом'якшення вимог законодавства до строків та стабільності у частині повернення валютної виручки.

«Навіть за умови існування такого терміну (180 днів) необхідно  заборонити його постійно змінювати, бо ж такі зміни ускладнюють поставку споживчих товарів до світових мереж супермаркетів за довгостроковими контрактами та постачання за кордон обладнання, що потребує монтажу», — повідомив Красніков.

Як зазначив представник генерального партнера форуму IR директор KSG Agro Андрій Мудрієвський, в українській економіці агросектор поступово набуває справедливої слави експортного локомотиву економіки: частка АПК в українському  експорті вже перевищила 40%. Він схвалив фінансові програми уряду щодо підтримки АПК та тваринництва зокрема. Проте спікер  KSG Agro зауважив, що увагу треба зосередити саме на підтримці розвитку виробництва на вже існуючих тваринницьких комплексах.

«Потрібно створити таку систему надання компенсації ставок за кредитами, яка б дозволяла на умовах повної прозорості профінансувати виробників, що вже зарекомендували себе», — наголосив Андрій Мудрієвський.

Він також зосередив увагу представників влади та юристів на необхідності посилення правового захисту аграріїв.

«Навіть один з активів нашої публічної компанії, акції якої обертаються на Варшавській фондовій біржі, наразі опинився під загрозою рейдерського захоплення, а тому і Мін'юсту, і правоохоронним органам, і законодавцю треба посилити боротьбу з таким ганебним явищем, як рейдерство», — заявив IR директор KSG Agro.

За словами заступника директора департаменту приватного права Міністерства юстиції України Анатолія Лещенка, для запобігання спорів з земельних питань орендарям необхідно більш уважно підійти до питань повідомлення про пролонгацію договорів оренди земельних ділянок у органах держреєстрації та вчасного переукладання цих договорів.

«Саме це дозволить запобігти виникненню «подвійної реєстрації» таких договорів», — повідомив спікер та зазначив, що зараз близько 15% договорів оренди земельних ділянок в Україні є спірними.

Незважаючи на те, що протягом останнього часу державні органи активно взялися за протидію агрорейдерству, це питання, на жаль, залишається актуальним, зазначила юрист адвокатського об'єднання «Юридична фірма «АРІО» Наталія Швець.  За даними ЗМІ, протягом 2017 року зафіксовано 70 випадків лише силового захоплення активів фермерських господарств, і це не враховуючи іншу, «більш м'яку» форму рейдерства — встановлення зловмисником контролю  над активами підприємства.

«Виходячи з власного досвіду роботи з клієнтами, такі випадки також розповсюджені в Україні. Отже, ми рекомендуємо усім власникам агробізнесу вивчити хоча б базові правила, які дозволять мінімізувати ризики атаки на бізнес. Зокрема, це стосується складання статутних документів, проведення ефективної кадрової  політики, організації служби безпеки, захисту документообігу тощо», — сказала Швець.

Тема податку на прибуток також була у центрі уваги спікерів форуму. Детальний аналіз змін нормативної бази з податку на прибуток, а також пов'язаних з ними підтверджень операцій первинними документами та виправлення помилок попередніх звітних періодів було висвітлено у виступі начальника управління методології податку на прибуток підприємств Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування ДФС України Олексія Задорожного.

Форум був організований журналом «Вісник. Офіційно про податки» за підтримки ДФС України та Міністерства  аграрної політики та продовольства України. 

Генеральним партнером форуму виступає агрохолдинг KSG Agro, консалтинговим партнером Ernst & Young, страховий партнер — СК «Арсенал».

Інформаційні партнери форуму: генеральний новинний партнер ІА»Інтерфакс-Україна»,  генеральний медіапартнер — газета «Бізнес»; інформаційні партнери «Українські новини», «Юридична практика», Tax Link, «Обозреватель», «Ліга Закон», газета «УкраїнаБізнесРевю»,  LandLord, «АПК-інформ», AgroPortal.ua, «УкрАгроКонсалт»,  Agravery.com, Agronews, «Агробізнес сьогодні», агентство «Маркет.Інфо».