Бізнес-клімат в агросекторі значно покращився

28 вересня 2016, 07:37 2861

В серпні 2016 р., вперше після впровадження бізнес-індексу українського аграрного сектору (ABI), бізнес-клімат в сільському господарстві України отримав позитивну оцінку на рівні +12.8 пунктів.

Бізнес-індекс в аграрному секторі, який відображає зміну умов господарювання в порівнянні до ситуації серпня 2015 року, зріс від 102.7 пунктів в листопаді 2015 року, минувши падіння в лютому 2016 до 96.4, до  рівня 114.6 пунктів в серпні 2016 року, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Останнє дослідження відобразило оцінку спільноти фермерів трьох наступних факторів, які мали найбільш позитивний вплив на рівень умов господарювання, а саме: (і) доступ до сучасних машин та обладнання, (іі) рівень продуктивності бізнесу, (ііі) доступ до кваліфікованих кадрів з професійним знанням (+37.8, +32.9, +20.0 відповідно). Найбільш негативний вплив за оцінкою аграрних виробників мали такі фактори: (і) вплив загальної економічної ситуації, (іі) підтримка уряду та субсидії, (ііі) доступ до ринку капіталу (-45.5, -41.4, -26.0 відповідно). Бізнес-індекс продемонстрував поліпшення серед більшості досліджуваних факторів, але негативного значення набули: (і) доступ до ринку капіталу, (іі) доступ до кваліфікованих кадрів (95.1 та 96.5 пунктів відповідно).

Бізнес-клімат покращився в усіх регіонах України до рівня +13.0 пунктів в центральних регіонах, +29.9 пунктів в південних регіонах, +7.7 пунктів в північно-східних та +1.8 пунктів в західних регіонах України. Найбільш значущі показники бізнес-індексу були отримані в південних та західних регіонах (116.1 та 109.8 пунктів відповідно).

«Всі типи опитуваних виробників, диверсифіковані за розміром земельного банку, відгукнулись про поліпшення умов господарювання, що відбилось в показнику бізнес-клімату. Оцінка клімату коливається від +4.1 пунктів серед індивідуальних виробників до рівня +40.6 серед холдингових структур, де варіативність задоволення умовами господарювання зумовлена ефектом від масштабу економічної активності. Бізнес-індекс індивідуальних виробників досягнув рівня 127.2 пункти, демонструючи найвищий рівень серед всіх категорій», — відмічають в УКАБ.

Звертаючи увагу на варіацію оцінок серед виробників різної спеціалізації єксперти відзначили оцінку домогосподарств зі змішаною спеціалізацією на рівні +4.1 пункти, тоді як підприємства тваринницького напряму оцінили клімат на рівні +6.6 пунктів, а господарства орієнтовані на виробництво рослинної продукції - +24.9 пунктів. Кращі бізнес можливості в рослинництві зіграли свою роль. Знову значні зміни в стані бізнес середовища обсервуються серед індивідуальних виробників зі змішаним типом господарства, які оцінили бізнес-індекс на рівні 127.2 пункти, підсумували в УКАБ.


Для довідки: бізнес-індекс українського аграрного сектору (ABI) розроблений та впроваджений завдяки спільним зусиллям Німецько-українського агрополітичного діалогу та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» на базі німецького бізнес-індексу. Індекс розраховується поквартально. «Бізнес-індекс» демонструє суб’єктивну оцінку змін умов господарювання відносно базисного розрахунку в серпні 2015 року (значення вище 100 визначає поліпшення, нижче 100 – деградацію умов бізнесу). «Бізнес-клімат» демонструє суб’єктивну оцінку поточного стану умов господарювання та річну їх перспективу. Бізнес-клімат варіюється між значенням -100 (вкрай несприятливі умови), нейтральне значення – 0, та до +100 (вкрай сприятливі умови).