Бакуменко: Аграріїв рятують лише рекордні врожаї

06 вересня 2016, 10:36 2099

За рахунок часткового скасування пільгового режиму оподаткування ПДВ за період з початку 2016 р. в Україні спостерігається падіння обсягів виробництва в АПК, насамперед, в галузі тваринництва та усіх її підгалузях.

Про це в своєму блозі на LB.ua написав народний депутат, заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради Олександр Бакуменко.

Зокрема, згідно офіційної статистики, виробництво молока, м’яса, яєць вже другий рік поспіль скорочується, катастрофічно зменшується поголів’я ВРХ, свиней, птиці. А це, за різними підрахунками, скорочення до 20 тис. робочих місць внаслідок закриття підприємств, переважна більшість з яких працювали на селі. Поточного року вже доводиться констатувати скорочення надходжень до бюджету від ПДФО, ЄСВ та інших нарахувань на доходи працівників, розповідає парламентар.

За словами Олександра Бакуменко, сільське господарство України рятують лише рекордні врожаї зернових за останні роки. Однак, не слід забувати про економічну природу таких високих урожаїв. 

«Економія коштів за рахунок ПДВ (починаючи з кінця 1990-их рр., коли почав діяти спецрежим ПДВ) дозволяла сільськогосподарським виробникам інвестувати в основні фонди, закуповувати якісну сировину — насіння, засоби захисту рослин, покращувати умови для вирощування й утримання поголів’я худоби тощо, що дало з певним, економічно-обґрунтованим, часовим лагом позитивну динаміку розвитку АПК. На сьогодні ж констатуємо негативний тренд щодо інвестицій у вітчизняне сільське господарство», — відмічає він.

Як дійшла висновку робоча група під головуванням першого віце-прем'єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, збереження спецрежиму ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників у редакції, що діяла до 01.01.2016 р. є найкращим варіантом з точки зору подальшого розвитку АПК та підтримки села в цілому. Внаслідок повернення редакції Податкового кодексу попереднього року, аграрії зможуть залучити додаткові капітальні інвестиції у розвиток галузі за рахунок збільшення її інвестиційної привабливості, зросте експортний потенціал агробізнесу, а на внутрішньому ринку продукція стане більш конкурентоспроможною порівняно з імпортом.

«Найголовніше, в умовах глибокої девальвації останніх років додатковий фінансовий ресурс дозволить знизити собівартість виробництва продукції сільського господарства, а одночасно й продукції харчової промисловості, що в умовах падіння реальних доходів населення стане стимулюючим фактором підвищення обсягів та якості споживання населення», — додав Олександр Бакуменко.


Для довідки: З 1 січня 2016 р. в рослинництві 85% ПДВ має сплачуватися до бюджету, а 15% залишатися виробникові, у молочному скотарстві діє пропорція 20:80, а для виробників іншої продукції тваринництва, за виключенням продукції ВРХ діє пропорція 50:50.