Аграрії Львівщини збільшили участь у держпрограмах підтримки

06 грудня 2021, 14:10 2791

Цьогоріч аграрії області активно подають документи на участь у державних програмах підтримки. Так, з початку року на підтримку аграрного сектору Львівщини з державного бюджету надійшло 128,1млн грн. До кінця року ця цифра зросте за рахунок державних програм, за якими рішення про надання підтримки ще не прийняті.

Про це повідомляють у Департаменті агропромислового розвитку Львівської ОДА.

Відзначається, що Львівщина є лідером серед областей України з освоєння коштів спеціальноі? бюджетноі? дотаціі? за утримання корів у фермерських господарствах. Відтак, дотацію в сумі 9,6 млн грн надано 77-ми фермерським господарствам за утримання 1,9 тис. корів. Минулого року таку підтримку отримали 55 фермерських господарств.

«Також цього року державна підтримка суттєво вплинула на кількість офіційно зареєстрованих пасік. На Львівщині нараховується більше 4,1 тис. пасік, в яких утримується понад 83,6 тис. бджолосімей. Дотацію в сумі 8,4 млн грн у 2021 р. отримали 1843 пасічники за наявні 76,9 тис. бджолосімей. Так, у поточному році зареєстровано 2115 пасік, що складає 52% до загальної кількості. Минулого року частка зареєстрованих пасік складала лише 31%», — відзначають у департаменті.

Активними учасниками державних програм стали і виробники плодів і ягід. 7 виробників здешевили вартість будівництва об’єктів для зберігання, 1 цеху для заморожування плодово-ягідної продукції та 1 лінії для сортування плодів і ягід на суму 38,5 млн грн, а 30 виробників подали документи на відшкодування вартості витрат придбання саджанців, встановлення шпалер та крапельного поливу на суму 19,2 млн грн.

Крім цього, у 2021 р. запроваджено нову державну підтримку сільгосптоваровиробників шляхом виділення бюджетних субсидій із розрахунку на одиницю оброблюваних угідь. Заявки за цим напрямом подали 73 суб’єкти господарювання.