Голосування за землю. Ранкові консультації Зеленського, перерви та прогноз фінішувати під ранок (оновлюється)

06 лютого 2020, 10:00 2517

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 6 лютого 2020 р., збирав глав фракцій Верховної Ради України і проводив консультації щодо підтримки законопроєкту про обіг земель сільськогосподарського призначення (№2178-10).

Про це повідомляє джерело AgroPortal.ua у парламенті.

Ймовірно, що законопроєкт буде приймаються сьогодні по процедурі. Внесення правок займе багато часу, не виключено, що доведеться працювати до 3-4 ранку.

Також співрозмовник зазначив, що станом на вчора можна було стверджувати, що законопроєкт 100% буде прийнято, але сьогодні вже деякі депутати не будуть за нього голосувати.

Інше джерело зазначає, що нарада з Президентом пройшла конструктивно, і є сподівання, що сьогодні в Україні закінчиться 18-річний мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Разом з тим, Верховна Рада розпочала роботу і відразу оголосила 30-хвилинну перерву. У залі зареєструвалося 343 народних депутати. Але від двох фракцій — «Батьківщина» і «За майбутнє» — відразу надійшла пропозиція зробити перерву.

Як повідомляють джерела, сьогоднішнє засідання заплановано буде затягуватись перервами, адже на порядку денному має розглядатись у другому читанні доленосний для України законопроєкт про запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення.

За прогнозами народних депутатів, процес прийняття правок до законопроєкту може тривати до пізньої ночі.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков запросив керівників фракцій на консультації. 

Оновлення 11:38

Після трьох перерв по 30 хвилин парламент відновив роботу. Однак фракція «Батьківщина» заблокувала трибуну, а Юлія Тимошенко зайняла місце голови Верховної Ради. На розгляд та обговорення першим питанням винесено законопроєкт про освіту.

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

Оновлення 12:10

Як повідомив народний депутат Вадим Івченко, «Батьківщина» блокує трибуну, щоб не дати можливості винести на голосування законопроєкт №2178-10, оскільки цим законом пропрезидентська команда в парламенті має намір відстоювати інтереси іноземних спекулянтів, замість того, щоб розвивати вітчизняне сільгоспвиробництво та сімейне фермерство.

«Монобільшість вважає, що позитивне голосування за розпродаж землі буде для них великим досягненням. Але вони помиляються, бо це буде початком політичного кінця пропрезидентської партії», — зазначає Вадим Івченко.

Оновлення 12:48

За словами голови ГС «Союз українського селянства» Івана Томича, ймовірніше за все, законопроєкт №2178-10 сьогодні вдень або вночі буде прийнято.

«Не хочу точно прогнозувати, але відчуття погані, що рішення буде прийняте. Якщо за цей закон проголосують, то Україна, як країна, може ступити на шлях олігархічного устрою, на дорогу без майбутнього. Бо законопроєкт №2178-10 відкриває принципово визначення «побудови держави без людини» насамперед у сільській місцевості й без сімейного фермерства», — зазначає Іван Томич.

Джерело фото: rada.gov.ua
Джерело фото: rada.gov.ua

Оновлення 13:15

Народні депутати 236 голосами ухвалили рішення про продовження сьогоднішнього засідання до 19:30. Це запропонував голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

Оновлення 13:33

Голова ВР Дмитро Разумков звернувся до народних депутатів з проханням повернутися до роботи і зазначив: «Регламент Верховної Ради в прийнятті законопроєкту щодо обігу сільськогосподарської землі не буде порушено. Рішення в демократичній державі повинен приймати парламент», — зазначив він.

«N.B!» Милованов: Законопроєкт по ринку землі приймуть за ніч чи, можливо, дві

Оновлення 16:00

Парламент розпочав вечірнє засідання

Генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон в коментарі AgroPortal.u висловив сподівання, що сьогодні все-таки парламентарям вдасться під час вечірнього засідання проводити конструктивну роботу, розглянути правки і прийняти законопроект №2178-10 про обіг сільськогосподарських земель.

«Сьогодні дійсно кульмінаційний момент земельної реформи, яка в нас затягнулася на десятиліття. Найбільш активна її фаза була останні півроку, коли обговорювалися різні варіанти законопроекту про обіг сільськогосподарських земель. Протягом цього часу було достатньо можливостей обговорити різні його моделі. Прийшли до компромісного варіанту законопроекту, в якому враховані інтереси більшості сторін. Тим не менше він не може задовольнити всіх, оскільки є частина людей — взагалі противників ринку землі і відповідно їм не підходить жодна модель обігу сільськогосподарських земель. І зараз вони вдаються до акцій протесту, блокуванню трибуни, яке ми сьогодні спостерігаємо під час роботи Верховної Ради», — відзначив Роман Сластьон.
 
Оновлення 16:45

Народний депутат від політичної партії «Слуга народу» Давид Арахамія повідомив журналістам, що вранішня зустріч Президента з головами фракцій політичних сил мала «звичайний робочий характер, нічого сенсаційного».

«В нас було до цього питання (законопроєкту №2178-10 — Ред.) багато спекуляцій та маніпуляцій і ми просто спілкувалися з Президентом, в якому темпі ми будемо рухатися і вирішили, щоб не було жодних звинувачень, ми будемо рухатись повільно, в нормальному темпі», — сказав парламентар.

За його словами, після зустрічі Президента з головами ОТГ і дрібними фермерами в кінцевому варіанті законопроекту №2178-10 була знижена норма концентрації в одні руки з 200 тис. га до 10 тис. га, заборонено володіння землею іноземцям будь-якої форми власності для того, щоб цей ринок почався з купівлі-продажу землі виключно між українцями.

«А потім, якщо буде воля українського народу шляхом референдуму підтримати іноземні компанії, та це буде в майбутньому. Але поки ринок буде функціонувати, можна сказати, в скороченому форматі для того щоб зрушити історичне питання позбавлення українців «кріпацтва» — зазначив Давид Арахамія. 

Оновлення 19:30

За перший день розгляду правок до законопроекту №2178-10 народні депутати з кількості в понад 4 тис прийняли всього 184 правок.

Розгляд правок в сесійній залі продовжиться завтра після години уряду.  


Для довідки: 6 лютого 2020 р. на порядку денному Верховної Ради України стоїть «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (№2178-10), який, зокрема, передбачає відкриття ринку землі. 

Згідно з документом, поданим до другого читання, право купувати іноземцям надається тільки після референдуму, право купувати землю мають українські громадяни і юридичні особи, засновані (виключно) громадянами України, обмеження в одні руки — 10 тис. га.

Обмеження в 10 тис. га на банки не поширюється. Банки повинні продати землю отриману в якості застави протягом 2 років. Всі банки мають право кредитувати землю, незалежно від форми власності. Банки з іноземним капіталом можуть кредитувати землю, отримувати землю в заставу, але повинні продати її. Якщо банки не продають землю протягом 2 років, земля конфіскується.

Верховна Рада 13 листопада 2019 р. прийняла в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№2178-10). До другого читання законопроекту було подано 4700 поправок.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua