Зеленський видав наказ про невідкладні заходи в економіці

23 вересня 2019, 12:29 3748

Президент Володимир Зеленський підписав указ «Про невідкладні заходи щодо забезпечення економічного зростання, стимулювання розвитку регіонів та запобігання корупції».

Документ опубліковано на сайті глави держави.

Президент доручив Кабміну передбачити під час доопрацювання проєкту закону про Державний бюджет України на 2020 рік кошти на здійснення заходів, спрямованих на стимулювання економічного зростання, підвищення соціальних стандартів, розвиток гірських територій українських Карпат, а також збільшення обсягу коштів Державного фонду регіонального розвитку.

Президент також доручив уряду до 1 жовтня розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроєкти про обіг земель сільськогосподарського призначення, про легалізацію грального бізнесу, про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування видобутку бурштину.

До 1 січня 2020 р. Кабмін має розробити зміни до законопроектів про принципи адміністративно-територіального устрою України, стимулювання розвитку регіонів.

До 1 грудня 2019 р. уряд має забезпечити підготовку об'єктів великої приватизації для проведення приватизації, а також продажу на електронних аукціонах об'єктів малої приватизації у кількості понад обсяги продажів, проведених протягом першого півріччя 2019 року;

До 1 січня Камбін також має вжити заходів щодо:

- залучення інвестицій для розвитку об'єктів портової інфраструктури, насамперед державних підприємств «Стивідорна компанія «Ольвія» та «Херсонський морський торговельний порт», у тому числі шляхом проведення концесійних конкурсів;

- підготовки плану заходів щодо формування конкурентного ринку послуг локомотивної тяги та підвищення прозорості й ефективності діяльності з управління інфраструктурою залізничного транспорту, передбачивши реформування акціонерного товариства «Українська залізниця»;

- забезпечення швидкого та прозорого митного оформлення товарів шляхом подальшого розширення функціональних можливостей механізму «єдиного вікна».

Також Президент зобов'язав Національний банк України опрацювати в установленому порядку механізми, спрямовані на зменшення кредитних ставок комерційних банків, з метою підвищення рівня доступності кредитування бізнесу та здешевлення вартості іпотечних кредитів.