Законопроєкт про фонд часткового гарантування кредитів пройшов аграрний комітет

27 травня 2020, 15:59 2096

Комітет ВРУ з питань аграрної та земельної політики підтримав у першому читанні проєкт Закону України «Про Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві» (№3205-2).

Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький на своїй сторінці у Facebook.

«Проектом закону визначаються особливості створення та діяльності фонду, тип власності та корпоративного управління. Фонд часткового гарантування кредитів є спеціалізованою небанківською фінансовою установою. Частка держави у статутному капіталі становитиме не менше 51%. Учасниками Фонду можуть бути держава та міжнародні фінансові організації, участь приватного капіталу в ньому — заборонена», — розказав він.

Корпоративне управління фондом має здійснюватися професійною наглядовою радою, 3 із 5 членів якого мають бути представниками держави. Таким чином контрольний пакет залишається за державою.

«Максимальне гарантування кредитів фонду складає 50%, кредитний леверидж 1:4. Таким чином, кожна виділена державою гривня перетвориться на 8 грн для аграріїв. Очікувана цінова політика — 2% на рік, максимальна тривалість гарантування — 10 років», — додав Висоцький.

У законопроєкті прописані критерії профілю позичальників, які зможуть скористатися послугами Фонду:

- дрібні фермери, що обробляють до 500 га;

- відповідають вимогам, що висуваються до мікропідприємств, малих та середніх Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»;

- граничний показник розраховується сумарно щодо всієї групи пов«язаних із суб»єктом підприємництва контрагентів.

«Забезпечення виконання кредитних зобов«язань гарантіями фонду дозволить кредиторам збалансувати свою оцінку кредитного ризику і відкриє доступ дрібним та середнім сільгоспвиробникам до банківського кредитування.

За розрахунками Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України це не тільки дасть можливість дрібним та середнім сільгоспвиробникам отримати доступ до кредитів в необхідних обсягах для купівлі земель сільгосппризначення, але й залучити додаткові кошти для інвестицій», — підсумував чиновник.