Висоцький: Фермерські господарства не матимуть додаткового податкового навантаження

10 липня 2020, 13:55 3037

Декілька точок в агропромисловому комплексі можуть продемонструвати ріст у 2021 р. при відкритті ринку землі.

Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький під час панельної дискусії «Ринок землі 2020» в рамках GRAIN UKRAINE. Limited Edition, яка сьогодні проходить в Одесі.

«Перше — це є розуміння, що не буде відразу 1,5 млн фермерів, але декілька десятків тисяч сімейних фермерських господарств є в перспективі.

Сімейні фермерські господарства мають пільгову систему оподаткування, компенсацію ЄСВ, і фермерські господарства не будуть оподатковуватися з розрахунку на 1 га», — повідомив Тарас Висоцький.

За його словами, на сьогодні фермерські господарства, які обробляють 50 тис. га землі, яка не належить їм, і аграрії не мають упевненості в подальшому майбутньому.

«Інститут користування не має довіри інвестування, і аграрії розуміють, що інвестування може в будь-який момент неочікувано завершитися шляхом подання власником паю до суду. Але сільгоспвиробники отримають можливість фактично за вартість оренди з розстрочкою на 10 років отримати землю у власність. У такому разі з точки зору інвестування в тваринництво чи садівництво відкривається інший горизонт. Ми цього року започаткували фокусні програми підтримки в садівництві і в племінному тваринництві», — відмітив Тарас Висоцький.

За його словами, цей сегмент має потенціал росту, і на 500 тис. га до 2024 р. може створитися до 10 тис. сімейних фермерських господарств.

«Ми в Мінекономіки маємо дві цілі — робочі місця і економічний ріст. Цей максимум можна отримати вже з липня 2021 року», — підкреслив Тарас Висоцький.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua