В Україну не пустили ГМО сою

04 червня 2021, 12:46 3264

Співробітники митних органів попередили спробу ввезення в Україну за підробними документами 129 т сої, яка містить генетично модифікованої організми (ГМО) на суму 2,4 млн грн.

Про це повідомляє Державна митна служба України на своїй сторінці у Facebook.

Як зазначається, за ініціативи Координаційно-моніторингової митниці Держмитслужби на митному посту «Коростень», спільно із співробітниками Київської митниці Держмитслужби проведено огляд товару «соєві боби для промислової переробки», загальна вага яких становить 128,83 т, вартість майже 2,4 млн грн. За результатами огляду здійснено відбір проб та зразків і проведено дослідження.

«Відповідно до висновку акредитованої лабораторії, у зразках товару виявлено вміст генетично модифікованої ДНК сої», — констатують у відомстві.

Згідно з положенням статті 16 Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» — забороняється ввезення на митну територію України ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації, за винятком таких, що призначені для науково-дослідних цілей або державних апробацій (випробовувань).

«Як підставу для переміщення товару, подані товаросупровідні документи, які містять неправдиві відомості щодо генетичного складу та мають ознаки підробки», — додали на митниці.

Наразі митним органом проводяться додаткові перевірки, з метою запобігання фактів незаконного ввезення на митну територію України товарів, які містять ГМО.